Jak nezatěžovat peněženku zbytečně vysokými účty za vodu?

Praha - Je několik způsobů, jak v domácnosti šetřit vodou. Některé nám ušetří desítky až stovky litrů, jiné, třeba šetření vodou při čištění zubů, se mohou zdát bezvýznamné. Dohromady se dá ale i s pár takovými „bezvýznamnými“ činnostmi ušetřit docela podstatná částka, kterou už na faktuře za spotřebu vody rozhodně poznáme.

Kde začít?

Jestliže máme zahradu, tak přímo tam. V rámci možností je vhodné sbírat dešťovou vodu například do sudu pod okapem a vodu pak využívat na zalévání. Hned po zahradě je dobré zaměřit se na spotřebu vody v koupelně. Nejvíce vody v domácnosti totiž spotřebujeme právě v ní. Pokud započítáme osobní hygienu i praní prádla, dostaneme se až na 70 procent celkové spotřeby vody v domácnosti.

Šetření vodou v koupelně

Základem šetření vodou při sprchování, mytí rukou nebo mytí nádobí jsou pákové baterie. Než si nastavíme teplotu a proud vody pomocí kohoutků, proteče několik litrů. A navíc - používání pákových baterií je pohodlnější.

Pro ty, kteří milují koupání ve vaně, máme smutnou zprávu. Zrovna vana je místo, kterým v koupelně proteče nejvíce litrů. „Při koupeli ve vaně spotřebujeme kolem 100 až 150 litrů vody, zatímco když se budeme sprchovat, tak je to kolem 30 až 70 litrů. Když se rozhodneme nahradit koupání ve vaně sprchováním, tak po přepočtení na koruny můžeme ročně ušetřit zhruba 1 500 až 3 000 korun,“ spočítala Jana Poncarová, šéfredaktorka webového portálu Nazeleno.cz. Spotřebu můžeme ovlivnit i výběrem úsporné sprchy. Každopádně platí, že jestli chceme ušetřit, na koupání ve vaně musíme zapomenout.

Zubní hygiena
Zdroj: ČT24/ISIFA/ Rex Features

V koupelně také najdeme spotřebič, který se na celkové spotřebě vody docela významně podílí. Jestli máme doma deset let starou pračku, i kdyby byla ve své době tou nejúspornější, stojí za to uvažovat o koupi nové. „Moderní pračky spotřebují, řekněme, kolem 7 až 8 litrů na 1 kilogram prádla. Pokud to přepočteme na plnou pračku, do které se vejde zhruba 5 kilogramů prádla, tak nová úsporná pračka spotřebuje na jedno vyprání kolem 40 litrů vody, zatímco starší pračka kolem 80 až 90 litrů,“ upozorňuje Poncarová. Další plus je v tom, že nynější úsporné pračky mají kromě nižší spotřeby vody i nižší spotřebu elektřiny. Náklady se vám tudíž během několika let vrátí.

Jak už stojí v úvodu tohoto článku, ušetřit se dá i na zdánlivě bezvýznamných řešeních. Při čištění zubů se vyplatí napustit si vodu do kelímku a nenechat ji během čištění téct proudem. I když se to nezdá, ušetříme tak během pár minut až 18 litrů vody. „To samé třeba platí, když si umýváme ruce a pozor bychom si také měli dávat na kapající kohoutek, protože spotřeba vody za týden jenom tím kapáním kohoutku může být až 90 litrů, což se v podstatě rovná tomu, že se vykoupete ve vaně,“ připomněla Poncarová.

Toaleta

Z koupelny se přesuneme o kousek vedle - na toaletu. Starší toaleta na jedno spláchnutí spotřebuje kolem 10 litrů vody. Pokud chceme ušetřit, je dobré zvolit dvoufázové splachování - na plnou nádrž pak spotřebujeme kolem 6 litrů a na poloviční spláchnutí kolem 3 litrů. Těch pár litrů nezní nijak závratně, pokud ale sečteme, kolikrát denně toaletu používáme, dostaneme se na docela velké číslo.

Špinavé nádobí
Zdroj: ČT24/ISIFA/ Rex Features

Mytí nádobí

Už jste možná slyšeli, že mytí nádobí v myčce je, co se týče spotřeby vody, o hodně úspornější než mytí ve dřezu. Stále tomu nevěříte? Čísla mluví jasně. „Dnes ty nejúspornější myčky spotřebují v průměru kolem 10 litrů vody na jeden cyklus mytí, zatímco když budeme nádobí umývat ve dřezu, nemluvím pod tekoucí vodou, ale že si ten dřez napustíme a pak ho oplachujeme, tak spotřeba vody může být kolem 30 až 40 litrů na jedno umytí nádobí,“ vysvětlila Poncarová. A to jsme vlastně porovnali neporovnatelné – v plné myčce totiž umyjeme o hodně víc nádobí, než v jednom napuštěném dřezu.

Pokud myčku nemáme a nechce se nám do ní investovat, je vhodné mýt nádobí následujícím postupem: napustit dřez, vypnout vodu, umýt nádobí, vypustit a znovu napustit dřez a pak v něm nádobí opláchnout. I tak ale spotřebujeme kolem 20 až 40 litrů vody. A jestliže s oblibou myjeme nádobí pod tekoucí vodou, můžeme si při něm rovnou napustit vanu – spotřeba vody při takovém způsobu mytí nádobí se tomu totiž téměř vyrovná.

Vydáno pod