Teplo možná příští rok podraží o více než 10 procent

Praha - Po nedávném zdražení plynu se na řadu dostalo také teplo. Ceny tepla se budou odvíjet zejména od cen uhlí a zemního plynu, u kterých se předpokládá růst. V příštím roce navíc poplatky za teplo ovlivní i vyšší daň z přidané hodnoty, jak před zahájením topné sezony o nadcházejícím víkendu prohlásil mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann. Další odborník uvádí, že teplo může příští rok zdražit o více než deset procent.

Podle Kaufmanna teplo vyráběné ze zemního plynu v příštím roce zdraží, neboť ceny plynu rostly po většinu letošního roku. „Ceny pro rok 2012 se teprve počítají,“ dodal. Zdražování tepla se podle něj zpětně promítne u plynu se zpožděním po vypršení kontraktů na letošní rok. Letos by do konce roku ceny tepla až na výjimky měly zůstat na současné úrovni.

„V případě tepla z hnědého uhlí bude cenový vývoj příznivější (než u plynu),“ podotkl Kaufmann. Přesto ceny stoupnou kvůli plánovanému zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, současně se očekává i zdražení uhlí. „Pokles cen tepla v příštím roce podle současných informací očekávat nelze,“ doplnil.

energetický analytik společnosti Ena Jiří Gavor

„Teplárny mají před sebou velmi obtížné období, zejména se to týká uhelných zdrojů s končícím kontraktem na dodávku paliva. I za předpokladu nalezení kompromisu s dodavateli uhlí je zvýšení cen paliva prakticky nevyhnutelné.“

Gavor: Teplo podraží o více než deset procent

Analytik společnosti Ena Jiří Gavor u plynových zdrojů razantní zdražení nečeká, ale teplárny se podle něj nyní musí připravovat na zpřísnění podmínek ekologického provozu po roce 2016: „To se opět dotkne především uhelných zdrojů. Takto vynucené investice se postupně musí projevit v růstu cen tepla.“ Efekt všech nepříznivých faktorů se může u některých dodavatelů v příštím roce projevit zdražením tepla o více než deset procent, dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/SME/Peter Žákovič

Zatím se ke zdražování nechtějí jednotlivé teplárny konkrétně vyjadřovat. „Cena tepelné energie je nejvíce ovlivňována cenou paliv,“ uvedl mluvčí Pražské teplárenské Martin Pavelka.

Většina tepláren zahájí podle Teplárenského sdružení topnou sezonu během nadcházejícího víkendu. S vytápěním již začaly teplárny na západě Čech. „Zařízení kotelen, distribučních sítí a předávacích stanic byla přes léto prohlédnuta a opravena tak, aby opět bezchybně fungovala až do května příštího roku,“ prohlásil ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Letos se začíná topit později

Minulá zima byla podle Kaufmanna nadprůměrně dlouhá a letošní topná sezona začíná s několikatýdenním zpožděním. „Čistě statisticky by tedy spotřeba tepla v letošní zimě mohla být nižší. Jde však pouze o odhad,“ doplnil.

O zdražování tepla se hovoří dlouhodobě zejména kvůli nedostatku uhlí v příštích letech. Mnohým teplárnám od příštího roku končí dlouhodobé smlouvy na odběr uhlí a do nových kontraktů chtějí těžaři promítnout vyšší ceny. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto zvažuje prolomení těžebních limitů v severních Čechách za předpokladu, že se na těžbě dohodnou firmy s majiteli pozemků. Jinak podle nedávných odhadů MPO může teplo v příštích letech kvůli nedostatku uhlí zdražit o více než dvojnásobek.