Do druhého důchodového pilíře chce vstoupit čtvrtina lidí

Praha - Vstup do druhého pilíře reformovaného důchodového systému plánuje v tuto chvíli přibližně 27 procent Čechů ve věku od 15 do 59 let. Ovšem pouhé jedno procento věří, že se díky reformě budou mít v důchodu lépe. Na druhou stranu z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Fincentrum se tři čtvrtiny lidí obávají, že kvůli reformě mohou přijít o naspořené peníze. Průzkum se uskutečnil na přelomu září a října, zúčastnilo se jej 740 lidí z Česka.

Autoři výzkumu podle jeho autorů ukazují, že většinová populace nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě. I když informace o ní jsou známé již několik měsíců, má pocit nedostatečné informovanosti 62 procent dotázaných. Větší pocit informovanosti mají obecně lidé s vyšším dosaženým vzděláním a s vyšším příjmem.

Pouze čtvrtina obyvatel ČR pak vnímá rozdíl mezi druhým a třetím pilířem reformovaného důchodového systému. Zbylé tři čtvrtiny dotázaných nedokážou rozdíly mezi nimi správně vysvětlit.

ředitel Fincentra Petr Stuchlík

„Častěji jsou pro vstup do nového pilíře rozhodnuti mladí lidé s vyšším stupněm dosaženého vzdělání. Poměr mezi muži a ženami je v tomto parametru vzácně totožný.“ 

Podle dotázaných spočívají plusy spoření ve druhém pilíři nejčastěji v tom, že je výhodné, že je cestou, jak se zajistit na stáří a že nabízí možnost naspořené prostředky dědit. Lidé, kteří do druhého pilíře neplánují vstoupit, tomuto způsobu zajištění na stáří nedůvěřují, mají pocit, že jejich věk je příliš vysoký, nebo je podle nich příliš rizikové, nemají pro spoření dostatečný příjem nebo prostě nemají zájem spořit.

Druhý pilíř má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část příspěvků státu, které nyní platí do prvního pilíře na průběžné financování penzí. Podle návrhu by z pojistného odváděného státu vyvedli tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné.