Čína hazarduje se světovým obchodem, varuje Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek podle agentury Reuters obvinil Čínu, že hazarduje s mezinárodním obchodem a poškozuje Spojené státy, když udržuje slabou čínskou měnu. Odmítl však zatím podpořit návrh zákona, kterým by někteří američtí zákonodárci chtěli přimět Peking, aby umožnil posílit čínskou měnu. „Čína je velmi agresivní a hazarduje s obchodním systémem ve svůj prospěch a v neprospěch jiných zemí, zvláště Spojených států. Měnová manipulace je toho jedním z důkazů,“ řekl Obama na tiskové konferenci ve Washingtonu k opatřením na oživení americké ekonomiky.

Jednalo se sice podle Reuters o dosud nejtvrdší Obamova slova na adresu Číny v této otázce, ale prezident přesto nyní nepodpořil navrhovaný zákon namířený proti Číně. Také ho ale zcela nezavrhl.

Čína se obává obchodní války

V Senátu, kde má většinu Obamova Demokratická strana, se podle všeho schyluje ke schválení zákona, který by i hrozbou sankcí tlačil na Čínu. Senátoři mají podle agentury AFP hlasovat v úterý. Složitější debata o návrhu se očekává ve sněmovně, kde mají většinu republikáni, kteří jako Obama zatím tvrdí, že zákon je nebezpečný a mohl by rozpoutat nežádoucí obchodní válku.

Čína v úterý vyjádřila svůj odmítavý postoj k navrhovanému zákonu, který by americké vládě umožnil uvalit vyrovnávací cla na výrobky ze zemí, které podporují svůj export podhodnocováním domácí měny. Varovala, že schválení zákona by mohlo vést k obchodní válce mezi oběma zeměmi.

Čínská vláda uvedla, že takováto legislativa by porušovala pravidla Světové obchodní organizace (WTO) a že tlak na zhodnocení čínské měny by oslabil společné úsilí o oživení světové ekonomiky. Obvinila rovněž Washington z politizace globálních měnových otázek.

Zastánci navrhované legislativy tvrdí, že posílení čínské měny by snížilo deficit USA v obchodování s Čínou a vytvořilo pro Američany nová pracovní místa.

Čína opakovaně odmítá obvinění, že její politika je zodpovědná za obchodní nerovnováhu a vysokou míru nezaměstnanosti v USA. Tvrdí, že skutečným viníkem jsou strukturální problémy americké ekonomiky.

Americko-čínská obchodní válka (zdroj: ČT24)