Zahraniční obchod vykázal v srpnu nejnižší přebytek roku

Praha - Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 1,7 miliardy korun, což je nejnižší kladné saldo zaznamenané v letošním roce. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se v srpnu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 10,8 procenta a dovoz o 10,3 procenta. Srpnový přebytek obchodní bilance byl nejnižší v letošním roce. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Srpnový výsledek zahraničního obchodu zklamal. „Trh očekával přebytek kolem 7,25 miliardy korun, takže na trhu zavládlo veliké zklamání. Přebytek zahraničního obchodu poklesl tak razantně, že by to mělo korunu oslabit. Prakticky však koruna nebude reagovat. Nyní je mnohem důležitější vývoj v eurozóně, ten nyní dává koruně mírný prostor k posílení,“ upozornila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se meziměsíčně po sezónním očištění snížil vývoz o 1,3 procenta a dovoz o 0,2 procenta. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,4 procenta a dovozu o 0,7 procenta. 

Meziročně v běžných cenách vzrostl vývoz o 10,8 procenta (21,2 miliard korun) a dovoz o 10,3 procenta (20,2 miliard korun). Tempo růstu vývozu je vyšší než tempo růstu dovozu třetí měsíc. Vlivem posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji při přepočtu na euro a na dolar než obchod vyjádřený v českých korunách. 

Srpnová bilance je nepřetržitě kladná od roku 2008

Nejvyšší přebytek byl dosažen v roce 2009 (9,1 miliardy korun). Aktivum vzrostlo u strojů a dopravních prostředků, polotovarů a materiálů a průmyslového spotřebního zboží. Kleslo naopak u surovin, nápojů a tabáku. Pasivum se prohloubilo u minerálních paliv a chemických výrobků.

Vydáno pod