Česko investuje do obnovy přenosových sítí až 50 miliard

Drážďany - Česká republika investuje v následujících osmi letech až dvě miliardy eur (necelých 50 miliard korun) do obnovy přenosové soustavy. Úpravy jsou potřebné proto, aby soustava zvládla připojování obnovitelných zdrojů energie, jak dnes v Drážďanech zdůraznil premiér Petr Nečas. Dodal, že česká, ale i polská přenosová síť je v současnosti ohrožována „návaly energie“, které do sítě za příznivých podmínek dodávají německé obnovitelné zdroje energie.

Podle Nečase se obnovitelné zdroje v současnosti na českém energetickém mixu podílejí sedmi procenty, jsou ale „extrémně finančně náročné“. Českou síť v důsledku slabého propojení severní a jižní části Německa v určitých situacích „zaplavuje“ energie například z německých větrných elektráren, takzvaných „větrných parků“ u Baltského moře, dopnil.

Petr Nečas

„Při silnějším větru jsou nárazovité návaly elektrické energie vytlačovány do Polska a České republiky, kde ohrožují přenosovou soustavu.“ 

„Považujeme za klíčové, aby se vzájemně posílily energetické přenosové soustavy mezi našimi zeměmi,“ prohlásil Nečas na tiskové konferenci se saským premiérem Stanislawem Tillichem. Česko podle něj nechce budovat speciální zařízení, která umožní odpojit českou síť od německé v případě nárůstu objemu energie.

Petr Nečas a Stanislaw Tillich
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

V budoucnu zřejmě výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu výrazně vzroste. Sousední země se totiž na konci května rozhodla do roku 2022 odstavit všechny své jaderné elektrárny a chybějící výkon zčásti plánuje nahradit právě obnovitelnými zdroji. Do roku 2020 chtějí Němci tímto způsobem vyrábět zhruba 35 procent energie. V současnosti obnovitelné zdroje v Německu vyrábějí kolem 17 procent elektřiny.

„Německo zvolilo cestu k obnovitelným zdrojům. Naším cílem je přispívat k tomu, aby byly využívány - ať už to bude biomasa, vítr či slunce - efektivněji,“ vysvětlil saský premiér Tillich. Podle něj je cílem to, aby elektrická energie přes hranice proudila volně a bez překážek. Vývoz energie z ČR do Německa je větší než opačným směrem, upozornil Nečas.

Česko se vydává cestou jádra, narozdíl od Německa

Zatímco se Německo postupně jádra vzdává, Česko plánuje v dalších letech jeho stále větší využití, s čímž počítá i nová energetická koncepce. „ČR naprosto respektuje rozhodnutí Německa vzdát se jaderné energie. Na druhou stranu bychom rádi, aby také Německo respektovalo naše rozhodnutí i nadále pokračovat v rozvoji jaderného sektoru,“ prohlásil Nečas a dodal, že český postoj nebude bránit pokračování těsné spolupráce obou zemí v energetické oblasti.

S jadernou koncepcí nesouhlasí všichni energetičtí experti 

Jaroslav Míl, bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy 

„Jaderná koncepce a jaderná energetika v takovém rozsahu, v jakém je navržena, je zcela nesmyslná. Je to technicky a technologicky nemožné a neuregovatelné v českých podmínkách a troufnu si tvrdit, že možná s výjimkou Číny není v této době nikdo, kdo by dokázal stavět dva jaderné bloky současně.“

Komentář Jaroslava Míla (zdroj: ČT24)