Berlín a Paříž se přou o použití peněz ze stabilizačního fondu

Berlín - Německo a Francie se nemohou dohodnout na tom, jak se bude Evropský fond finanční stability (EFSF) využívat k rekapitalizaci bank. Dle agentury Reuters dává Berlín přednost tomu, aby se záchranný fond použil až jako poslední možnost. Naopak Francie by peníze z fondu ráda použila ihned.

Francie by chtěla záchranný fond použít k rekapitalizaci svých vlastních bank. Ty jsou nynější dluhovou krizí ohroženy nejvíce, protože mají v portfoliích velký podíl řeckých dluhopisů. Naopak Německo se domnívá, že by zodpovědnost měly nést především země eurozóny a teprve, když se jim nepodaří situaci řešit, mohou přijít na řadu evropské peníze.

„Francouzi existenci EFSF špatně pochopili. My zastáváme názor, že banky by se měly nejprve snažit zajistit si peníze na trhu. Pak jsou na řadě záchytné mechanismy v jednotlivých zemích a teprve když si není možné peníze zajistit žádným jiným způsobem, přijde ke slovu podpůrný mechanismus na evropské úrovni,“ tvrdí zdroj agentury Reuters.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkosy se mají v neděli sejít v Berlíně, aby projednali krizi v eurozóně. Očekává se, že hlavním tématem bude právě rekapitalizace bank. Poslední dny ukázaly, že tato myšlenka má v eurozóně velkou podporu.