Dle Klause bylo zavedení eura znásilnění ekonomiky

Budapešť - Za znásilnění ekonomiky považuje prezident Václav Klaus zavedení společné evropské měny, jehož důsledky se projevují v problémech dnešní eurozóny. Výrok dnes pronesl na ekonomické konferenci v Budapešti, která zahájila summit prezidentů visegrádské čtyřky (V4). Klaus je dlouhodobým kritikem eura a nynější krizi eurozóny přikládá tomu, že ustavení jednotné měny nerespektovalo rozdílnou situaci ekonomik členských zemí.

Prezident na summitu začal kritikou zavedení eura

„Nešťastným vítězstvím politiky nad ekonomikou bylo před deseti lety vytvoření jednotné evropské měny eura. To byl opět příklad, kdy se politika pokusila znásilnit a zvrátit ekonomické zákonitosti, a důsledky tohoto kroku vidíme velmi jasně všichni v dnešní Evropě,“ řekl.

Klaus ocenil, že summit prezidentů začal akcí na akademické půdě. Ve svém projevu apeloval na studenty ekonomie, aby se poučili z chybných pokusů o to, aby politika diktovala ekonomiku. Jedním za takových příkladů byl podle něj právě vznik eura.

Český prezident hned v úvodu setkání prezidentů V4, které se zřejmě nevyhne
debatě o ekonomické situaci v regionu a dluhové krizi v eurozóně, ostře zopakoval svou tradiční kritiku dnešní EU. Opakuje se podle něj situace z dob komunismu, kdy se politika pokoušela diktovat ekonomiku. Příkladem je prý i prosazování sociální tržní ekonomiky.

V4 sdružující Polsko, Maďarsko, Slovensko a Českou republiku Klaus označil za skupinu spřátelených zemí s podobnými zájmy a užitečné diskusní fórum. Zdůraznil, že V4 nemá žádný úřad a nechce soupeřit s jinými integračními seskupeními.

Budapešťský summit hlav států se koná v jubilejním roce dvacátého výročí založení V4. V sobotu čeká prezidenty plenární zasedání, které se odehraje přímo na hradě Visegrádu, který dal uskupení středoevropských zemí jméno. Po politických rozhovorech hlavy států uvidí rytířský turnaj a summit završí plavbou lodí zpět do Budapešti.