Evropská komise posvětila Microsoftu převzetí firmy Skype

Brusel - Evropská komise dnes dala zelenou plánu americké společnosti Microsoft na převzetí provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 156 miliard korun). V červnu už dosud největší akvizicí, kterou dominantní světový výrobce softwaru pro osobní počítače podniká, schválila americká Federální obchodní komise (FTC).

Komise dospěla k závěru, že aktivity obou firem na klíčovém trhu videokomunikací se překrývají a že fúze konkurenty neohrozí: „Komise se domnívá, že na tomto rostoucím trhu, kde je aktivní řada hráčů včetně firmy Google, není důvod k obavám o hospodářskou soutěž.“

Dohodu o převzetí Skypu oznámil Microsoft v květnu. Softwarový gigant se snaží expandovat na poli mobilního telefonování a internetu a dohnat unikající konkurenty Google a Apple. Servis Skype chce propojit se svou herní konzolou Xbox, elektronickou poštou Outlook a chytrými mobily s operačním systémem Windows.

Každý měsíc má Skype v průměru asi 150 milionů uživatelů a populární je zejména u malých podniků. Firma je však ztrátová, protože většina lidí ji využívá k bezplatným hovorům. Řada analytiků tak označila sumu nabídnutou Microsoftem za nadsazenou.

Vydáno pod