Informační štítky na spotřebičích budou nutné

Praha - Prodejci zatím nálepky s energetickými informacemi, tedy jasný údaj, na kolik přijde provoz elektrického spotřebiče, vylepují dobrovolně. Štítky se kromě lednic, sporáků nebo myček objeví taky na televizorech. U nové, nejúspornější třídy spotřebičů nově najdete tři plusová znaménka. Hledat by je měli hlavně zájemci o ledničky.

Mezi A+ a A+++ je propastný rozdíl

Juraj Krivošík, ředitel, Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s.
„Áčková chladnička dneska paradoxně je vlastně nejhorší chladnička na trhu z hlediska spotřeby energie.“


Zuzana Lisá, energetický poradce, PRE, a. s.
„Ty, které mají třídu A +++, jsou až o padesát procent úspornější. Navíc mají čím dál nižší spotřebu elektřiny, ale například i vody.“

A+++ (zdroj: ČT24)

Jak to bude u televizorů

Šetrnější přístroje si doteď připisovaly body mimo oficiální tabulku, která už ale nestačila. Dle Evropské komise budou muset být údaje o spotřebě vylepeny i na obrazovkách televizorů. Provozní prodejny televizorů David Šantora dodává, že i ty nejúspornější televize mají třídu A. Je však předpoklad, že plazmy již budou mít energetickou třídu vyšší. Například rozdíl mezi spotřebou plazmy a LCD po půl hodině sledování bude v řádu stokorun za rok.

Štítky by měly především ulehčit spotřebitelům orientaci mezi zbožím. Ani tyto změny energetických tříd spotřebičů nebudou konečné, další revizi štítkování plánuje Evropská unie v roce 2014.

Vydáno pod