MMR se bojí o evropské dotace

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má obavy ze záměru Evropské komise změnit podmínky pro čerpání dotací. Pravidla, která se vztahují na roky 2014 až 2020, jsou podle resortu tvrdá, navíc Česko zatíží byrokracií. Získat dotace bude komplikovanější. Obavy panují i z toho, že Česko v rámci škrtání prostředků v evropských fondech o část peněz přijde.

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že Evropská komise překračuje svoje pravomoci. Naráží tak na to, že Brusel může nově pozastavit nebo úplně stopnout vyplácení peněz z evropských fondů, pokud země nebude plnit dojednané závazky.

Daniel Braun, první náměstek ministra pro místní rozvoj:

„Kdyby Evropská komise například vyhodnotila naše reformní snažení jako nedostatečná a zastavila čerpání nebo nás nutila měnit naše programy, tak si myslíme, že je za hranicí svých kompetencí.“

Pro Česko zůstávají prioritou dotace na konkurenceschopnost, dobudování infrastruktury, boj s chudobou a sociální začleňování. Vydobýt peníze však nebude jednoduché. Nový systém pro čerpání dotací je o poznání složitější. „Právě důraz na naučení se nových pravidel na začátku nového programového období může být v rozporu s cílem, která EK má, tedy orientovat politiky jednoznačně na výsledky,“ myslí si Jiří Blažek z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK.

Evropská unie
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Ve fondech bude do roku 2020 k dispozici 336 miliard eur, tedy o pět procent méně než v předešlém období. Členské země budou moct čerpat peníze do výše maximálně 2,5 procent hrubého národního důchodu, doteď šlo o čtyři procenta. Škrty se zřejmě nevyhnou ani Česku.

Jan Jedlička, analytik, Česká spořitelna

„Peníze jsou primárně určeny na chudší regiony, chudší země. Tím, jak dotahujeme průměr Evropské unie, tím bohatneme a ztrácíme bohužel nárok na část evropských dotací.“

Zatím není jasné, kolik přesně by z eurofondů mělo do Česka přitéct méně peněz. Ministerstvo chce v Bruselu vybojovat alespoň stejnou částku, kterou mělo k dispozici v letech 2007 až 2013, tedy asi 700 miliard korun. Podle analytiků ale celkový objem dotací klesne minimálně o 15 procent.

Změna podmínek pro čerpání eurodotací (zdroj: ČT24)