Kocourek jede do Asie podpořit české firmy

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes zahajuje pětidenní návštěvu Indie, Vietnamu a Srí Lanky, během které podpoří aktivity českých firem v oblasti. Doprovod mu dělá několik desítek podnikatelů, z nichž někteří do Asie jedou zahájit konkrétní projekty v oblasti strojírenství či podepsat smlouvy o spolupráci v energetice. Významné kontrakty podepíšou společnosti Vítkovice Machinery Group a Inco Engineering s indickým strojírenským gigantem Heavy Engineering Corporation (HEC).

Společnost Ross Holding, která se zabývá především dodávkami elektroinstalací a stavební výrobou, podepíše smlouvu o budoucí smlouvě na stavbu pivovaru s indickou ATN Agro Products. Další budoucí spolupráce v Indii se týká staveb vodní a plynové elektrárny. 

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Jsem rád, že představitelé některých českých firem přijíždějí do Indie se zcela konkrétními obchodními záměry. Pět českých firem podepíše smluvní dokumenty na dodávky strojů a zařízení v celkové hodnotě převyšující osm miliard korun.“

Kocourek má na programu v Indii setkání s tamním premiérem a také s ekonomickými ministry. Podobný formát má jeho návštěva Vietnamu. „Zaměříme se na podporu další spolupráce našich firem s vietnamskými společnostmi při finalizaci rozpracovaných projektů například v oblasti důlního průmyslu, energetiky a infrastruktury,“ představil plánovaná témata jednání Kocourek.

Smlouvu v této zemi podepíší například vietnamská těžební společnost Vinacomin a český Inco Engineering, který dodává těžební zařízení. Na Srí Lance čeká ministra přijetí u prezidenta Mahindy Radžapakseho. Kocourek se zde také setká s ministrem ekonomického rozvoje či s ministrem petrochemického průmyslu.

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu se v mnohých zemích v oblasti jižní Asie dynamicky rozvíjí průmyslová výroba a země potřebují nové zdroje energie. Českým firmám se zde proto otevírá řada příležitostí v oblasti dodávek strojírenské a těžební techniky. 

Export z České republiky do Indie v loňském roce převažoval nad dovozem a jen za minulý rok se meziročně zvýšil o jednu třetinu. Celkem české firmy loni do Indie vyvezly zboží za zhruba 15 miliard korun. U Vietnamu výrazně převažuje dovoz do ČR, který loni činil zhruba pět miliard korun. České firmy do Vietnamu loni vyvezly zboží za asi 1,2 miliardy korun.