Dexii bude zachraňovat Belgie i katarští investoři

Brusel – Belgie koupí belgickou část banky Dexia za čtyři miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Dnes nad ránem to oznámil belgický premiér Yves Leterme, podle něhož je cílem operace zachránit úspory belgických domácností. Belgický ministr financí Didier Reynders označil cenu, za niž Brusel banku pořídil, za „rozumnou“. Na rozdělení banky, která má v portfoliu potenciálně nebezpečné dluhopisy v objemu zhruba 700 miliard dolarů (12,9 bilionu korun), se včera dohodly Francie, Belgie a Lucembursko. Lucemburskou část problémové banky koupí dosud blíže nespecifikovaní katarští investoři. Katarský kapitál vstoupí také do další lucemburské banky KBL, která je filiálkou belgické skupiny KBC.

„Podařilo se nám dnes dosáhnout oddělení belgické části banky Dexia od závazků a rizik, které by mohly přijít z prostředí uvnitř holdingu Dexia,“ zdůraznil Leterme. „Domácnosti si mohou být jisté, že jejich peníze na účtech jsou v bezpečí,“ dodal. Belgie, Francie a Lucembursko se rovněž dohodly, že poskytnout bance finanční záruku 90 miliard eur na deset let. Záruky se budou týkat tzv. špatné banky, do které má být převeden veškerý potenciálně nebezpečný majetek Dexie.

Výsledek jednání Francie, Belgie a Lucemburska chválí i ekonomové. „Snaha banku co nejrychleji rozdělit a prodat její hodnotné části za hotovost, která bude posléze použita na její posílení, se jeví jako dobrá,“ řekl Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte.

Luděk Niedermayer, Deloitte: 

„Problém s Dexií je založen na tom, že drží ve svém portfoliu to, co bankéři vždy považovali za nejbezpečnější aktiva, to znamená dluhopisy dříve bonitních zemí. S tím, jak krize postupuje, se ale začíná přelévat i do portfolií bank.“

Akciová burza v Bruselu obchodování s akciemi Dexie dnes ráno vůbec nezahájila. Jakmile je odpoledne obnovila, kurz propadl o 35 procent na zhruba 0,55 eura (necelých 14 Kč). Zakrátko se ale zotavily a vykazovaly nárůst až o deset procent, který pak zmírnily na zhruba dvě procenta. Na začátku roku se akcie banky prodávaly i za více než tři eura, koncem roku 2007, tedy těsně před nástupem globální krize, akcie banky stály více než 20 eur. Za čtyři roky tak ztratily kolem 97 procent hodnoty.

Evropské bankovní krize využívá Katar

Lucemburská část Dexie skončí v rukou zatím blíže nespecifikovaných katarských investorů. Katarský kapitál vstoupí i do další lucemburské banky. Katarská státní společnost Precision Capital dnes oznámila, že za miliardu eur (24,8 miliardy korun) koupí banku KBL, která je filiálkou belgické skupiny KBC.

„KBC Groupe uzavřela dohodu s Precision Capital o postoupení své filiálky specializované soukromé banky KBL European Private Bankers za celkovou částku 1,05 miliardy eur. Z toho 50 milionů eur závisí na výsledcích KBL,“ uvedla KBC v prohlášení.

Prodej KBL byl součástí plánu restrukturalizace, jímž Evropská komise podmínila svůj souhlas se státní pomocí pro KBC za finanční krize let 2008 až 2009. KBC získala od státu sedm miliard eur. Pomoc však musela schválit Evropská komise, která si vymínila, že KBC musí omezit řadu svých aktivit.

Sarkozy a Merkelová jsou pro rekapitalizaci bank 

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy včera vzkázali, že jsou plně pro posílení bankovního sektoru. Víc ale prozradí až na konci měsíce. „Situace potřebuje komplexní a udržitelné řešení. Prozradíme ho až na konci měsíce, Evropa musí své problémy řešit na summitu ministrů financí v Cannes,“ prohlásil Sarkozy.