Inflace v září vyskočila zpět na předprázdninové hodnoty

Praha – Inflace v Česku se stále více blíží cíli České národní banky. V září zrychlila na 1,8 procenta ze srpnového 1,7 procenta. Na stejné hodnotě jako v září byla inflace v červnu, přes prázdniny mírně klesla. Na zrychlení růstu spotřebitelských cen se podle Českého statistického úřadu za poslední měsíc podepsalo zejména zdražování potravin, nealkoholických nápojů, dopravy, stravování a ubytování.

V září nejvíce podražilo pečivo, jehož cena vyskočila o 39 procent po srpnovém růstu o 33,7 procenta. Cena cukru stoupla o 33,7 procenta, zatímco v předchozím měsíci činil růst 27,3 procenta. Nealkoholické nápoje zdražily o 9,5 procenta poté, co v srpnu jejich ceny zaznamenaly téměř 9procentní nárůst.

Meziroční index spotřebitelských cen by se nad dvě procenta, tedy nad inflační cíl centrální banky, mohl dostat na začátku roku 2012, uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. „Inflační tlaky v slábnoucí české ekonomice nejsou přítomny a Česká národní banka (ČNB) dozajista definitivně vyřadila úvahy o zvyšování úrokových sazeb pro nejbližší měsíce ze svého uvažování,“ dodal.

Důvody růstu cen nepocházejí z domácí ekonomiky, nadále je táhne především zdražování cen komodit na mezinárodních trzích. „S tím nemá ČNB šanci cokoliv udělat. Česká republika je malou zemí, která musí přejímat ceny od mnohem větších hráčů,“ upozornila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. „Nicméně strach z recese a předlužení jihu Evropy otevírá komoditám prostor ke zlevnění. To znamená, že budou slábnout inflační tlaky,“ dodala. Tím se podle ní otevírá prostor k tomu, aby centrální banka překvapila trhy a snížila svou signální úrokovou sazbu.