Objednávky na dluhopisy pro občany přesáhly 20 miliard

Praha – Lidé si objednali spořicí státní dluhopisy ve více než dvojnásobné hodnotě, než jakou ministerstvo financí původně plánovalo vydat. Celkový objem objednávek dluhopisů pro občany podle údajů ministerstva vystoupal na 21,2 miliardy korun, zatímco původně se počítalo s emisí v objemu 10 miliard korun.

O dluhopisy pro občany byl takový zájem, že ministerstvo nakonec muselo ukončit prodej předčasně už minulý pátek. Původně však počítalo s tím, že bude dluhopisy nabízet až do 1. listopadu. Dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od objednávky, jinak bude transakce stornována. „Až zavřeme krám, vydám emisi přesně na ten počet, který bude objednán a zaplacen,“ prohlásil již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ministerstvo nabízelo spořicí dluhopisy v několika variantách. Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. U pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U obou je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů. Celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Dluhopisy si lidé mohli pořídit celkem na 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohli koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále byly k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Příští rok ministerstvo financí vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.