Erste Group doplácí na toxické dluhopisy

Vídeň – Rakouská bankovní skupina Erste Group, která má pod křídly i Českou spořitelnu, snížila ke konci září své pohledávky v problémových zemích eurozóny zhruba na třetinu. V souvislosti s tím uvedla, že vykáže za tři čtvrtletí ztrátu 920 až 970 milionů eur (až 24 miliard korun). Další jednorázová opatření zavádí kvůli svým pobočkám v Maďarsku a Rumunsku. Bez těchto opatření by měla zisk 700 milionů eur. Představenstvo současně navrhne za letošní rok nevyplácet dividendu. Kvůli negativním zprávám ztrácely akcie Erste na pražské burze během dopoledne až 17 procent. Cenné papíry prudce padaly také na vídeňské burze, a to o více než 15 procent.

„Veškerá výše jmenovaná zatížení budou zahrnuta do výsledků za prvních devět měsíců roku 2011, jež budou zveřejněny 28. října 2011 spolu s upravenými údaji za rok 2010 a první pololetí 2011,“ prohlašuje bankovní skupina. Erste zároveň upozornila, že v důsledku těchto kroků očekává za celý letošní rok čistou ztrátu přibližně 700 až 800 milionů eur. Bez těchto opatření by měla zisk 850 až 950 milionů eur. Přijaté kroky jsou podle generálního ředitele Erste Group Andrease Treichla jednorázové.

Andreas Treichl, generální ředitel Erste Group 

„Během posledních týdnů jsme přestali doufat, že se brzy dočkáme řešení vládní dluhové krize v Evropě. Přepokládáme, že to přinese další důsledky pro reálnou ekonomiku a ovlivní náš region, byť dopady budou méně dramatické.“

Analytik J&T Banky Milan Lávička hodnotí zveřejněná opatření z krátkodobého pohledu jako jednoznačně negativní. „Na druhou stranu se management rozhodl udělat jednorázově kroky, ke kterým by v delším časovém horizontu zřejmě musel stejně postupně přistoupit,“ dodal. Faktory, které k opatřením banku vedly, jsou podle něj známé, nová je pro trh hlavně kvantifikace dopadů do hospodaření. „Ty jsou v mnoha případech vyšší, než bychom očekávali,“ doplnil.

Erste doplácí na dluhopisy problémových států

Celkově Erste snížila svoji expozici vůči Řecku, Portugalsku, Španělsku, Irsku a Itálii z 1,9 miliardy eur ke konci roku 2010 na 0,6 miliardy eur k 30. září 2011. Současně přecenila na tržní hodnotu tzv. cenné papíry CDS, tedy prodaná úvěrová pojištění. Banka také částečně odepíše firemní hodnotu své rumunské dceřiné společnosti ve výši 700 milionů eur před zdaněním kvůli nečekaně pomalému zotavování ekonomiky.

Bankovní skupina navíc odepíše firemní hodnotu maďarské dceřiné společnosti ve výši 312 milionu eur před zdaněním a vytvoří dodatečné rezervy a opravné položky k úvěrům a pohledávkám v celkové výši 450 milionů eur. „Tyto kroky jsou důsledkem bezpříkladných státních intervencí v maďarském bankovním sektoru, zvýšení ukazatele krytí nebonitních úvěrů (NPL) a zhoršení kvality aktiv,“ dodala Erste.

Opatření by se neměla promítnout do hospodaření České spořitelny

Erste kvůli oznámeným krokům a také výrazně zhoršenému výhledu států eurozóny odloží předčasné splacení státního podílu podílového kapitálu 1,2 miliardy eur nejméně o rok. Představenstvo Erste Group také navrhne valné hromadě nevyplatit za obchodní rok 2011 dividendu. Podle Erste jde o preventivní kroky a nijak by se neměly dotknout hospodaření dceřinné České spořitelny.

Česká spořitelna
Zdroj: ČT24