Zboří euroval slovenskou vládu?

Bratislava - Slovenský parlament celý den jedná o navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF). Očekává se, že hlasování kvůli odporu vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) vůči pomoci silně zadluženým státům vyústí v neschválení dokumentu a v pád vlády premiérky Ivety Radičové. Ta s ním totiž spojila hlasování o vyslovení důvěry kabinetu. Proti vládní politice dnes navíc protestovali slovenští odboráři. Na šesti hraničních přechodech projíždějícím řidičům rozdávali letáky se svými požadavky. Ohlášené blokády hranic se ale nekonaly, protestující odboráři dopravu nakonec nijak neomezili.

Slovensko je posledním státem eurozóny, který o navýšení záchranného fondu dosud nerozhodl. „Slovenská republika je plnohodnotnou součástí Evropské unie. Je a chce být spolehlivým partnerem v Evropské unii. Musí jím zůstat i nadále, je to naše společná zodpovědnost,“ apelovala dnes na poslance Radičová.

Koalice čtyř stran pravého středu se kvůli rebelujícím liberálům Richarda Sulíka několik týdnů nedokázala dohodnout na podpoře klíčového dokumentu. Premiérka se nakonec hlasování o něm rozhodla spojit s důvěrou vládě. To by ale podle dřívějšího vyjádření SaS zmařilo možnost, že by materiál nakonec podpořil opoziční Směr-sociální demokracie. Ficova strana sice posílení záchranného fondu eurozóny v principu neodmítá, svůj souhlas ale podmiňuje dohodou celé koalice. V opačném případě by koalici pomohla v případě, že by přistoupila na rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb. Radičová už dříve podle médií nabídla své straně demisi, pokud se koalice na společném postoji nedohodne.

Reakce politiků

Iveta Radičová, slovenská premiérka (SDKÚ – DS)

„Dopustit izolaci Slovenska je pro premiéra nepřijatelné. Je mi líto, že koaliční partner nepřijal nabídku na možný kompromis… Prožíváme těžká rozhodnutí nejen na úrovni Evropy, ale i ve světě. Prožíváme dopady jedné z největších krizí od druhé světové války.“ 

Richard Sulík, předseda SaS a předseda NR SR

„Euroval je příběh o ztraceném čase. Namísto toho, aby Evropa problém řešila, vymyslela si model, který situaci jen zhoršuje.“ 

Mikuláš Dzurinda, předseda SDKÚ - DS a ministr zahraničí SR

„Nejde vůbec o Řecko, ale o nás samotné. Lidé si velmi dobře pamatují, jak bylo těžké a bolestné se do nejelitnějšího klubu v Evropě dostat, ale je lehké z něj vypadnout.“

Mikloš: Lepší alternativa než navýšení fondu na stole není

Ministr financí Ivan Mikloš z vládní SDKU-DS na úvod jednání sněmovny zdůraznil potřebu schválení vyšších pravomocí pro záchranný fond eurozóny. „Situace je vážná nejen na Slovensku. Problém je v tom, že nemáme lepší alternativu,“ obhajoval Mikloš posílení záchranného fondu.

Předseda SaS Richard Sulík naopak upozornil, že nepodpoří v parlamentu schválení změn v záchranném fondu eurozóny ani po spojení hlasování s vyslovením důvěry vládě. „Rozšířením eurovalu (záchranného fondu eurozóny) bude Slovensko zachraňovat zahraniční banky,“ zdůraznil na schůzi parlamentu.

Olga Baková, zpravodajka ČT

„Vláda dnes technicky neskončí, jen ztratí důvěru. Buď Iveta Radičová podá demisi a někdo jiný z koalice bude muset požádat Roberta Fica o dohodu…, ale spíše to vypadá na předčasné parlamentní volby na Slovensku.“

Poslanci by v případě negativního rozhodnutí parlamentu a pádu vlády o EFSF podle Radičové hlasovali opětovně: „Je mým přáním, aby dnešní hlasování bylo úspěšné. Pokud úspěšné nebude, bude potřebné přistoupit k opakovanému hlasování.“ Sulík reagoval slovy, že poslanci jeho strany se hlasování nezúčastní. To znamená, že vláda ve 150členné sněmovně bez pomoci opozice nezíská potřebných 76 hlasů na prosazení dokumentu.

Posílení eurovalu musí schválit všech 17 členů eurozóny. Pokud by úprava neprošla, výrazně by to zhoršilo situaci zadlužených zemí měnové unie. Slovensko se stavělo negativně k pomoci zadluženým zemím už loni a jako jediný stát eurozóny neposkytlo půjčku Řecku. Zapojení do záchranného fondu nicméně slovenský parlament loni v srpnu schválil.

Vydáno pod