Šperky Elizabeth Taylorové se budou dražit v aukci

New York - Šperky filmové ikony a držitelky dvou oskarů Elisabeth Taylorové putují po světě. Po výstavě v Kalifornii navštíví postupně například Paříž, Dubaj nebo Hongkong, aby byly nakonec v prosinci prodány v aukci v New Yorku. Cena všech 269 kusů šperků se odhaduje na 30 milionů dolarů.

Zemřela před půl rokem, filmový svět si ji ale bude pamatovat ještě dlouho. A účastníci prosincové aukce Christie's nejspíš taky. Nejen proto, že v životě natočila více než 60 filmů, ale také pro velkou sbírku drahých šperků, které většinou dostávala od svých partnerů, například filmového producenta Mika Toda nebo další hollywoodské hvězdy, Richarda Burtona, kterého poznala při natáčení Kleopatry.

„Elisabeth Taylorovou představujeme ve dvou rovinách. Jednou jako člověka, horečku a mecenáše, podruhé jako velkou sběratelku. Málo lidí totiž ví, že Elisabeth Taylorová byla sběratelka první kategorie, ať už jde o různé šperky i její krejčovské umění,“ informuje Marc Porter, americký ředitel aukční síně Christie's. Mezi šperky, které bude možné vydražit v aukci, je kupříkladu 33 karátový diamantový prsten, který Elisabeth dostala od Richarda Burtona a nosila jej téměř každý den. Odhaduje se, že se prodá za 2,5 - 3,5 milionu dolarů.

Elizabeth Taylorová se sběratelstvím zabývala 40 až 50 let. Zajímala ji díla současných tvůrců i díla historická. V její kolekci můžeme nalézt například náhrdelník se zelenými smaragdy a nebo slavný Tádžmahálský diamant. Dražba proběhne v polovině prosince v New Yorku. Výtěžek aukce půjde na podporu obětí AIDS. První herečka na světě, která za filmovou roli dostala 1 milion dolarů, proti nemoci bojovala už od roku 1985, kdy na ni zemřel její tehdejší přítel Rock Hudson.

Šperky Elizabeth Taylorové v aukci (zdroj: ČT24)