Svatomartinského se letos vyrobí rekordní dva miliony lahví

Brno - Stoupající obliba Svatomartinského vína vinaře těší, a proto i v letošním roce rozšiřují jeho výrobu. Letos poputuje na trh zřejmě přes dva miliony láhví tohoto mladého vína, přičemž loni se jednalo o 1,65 milionu láhví. Vinařský fond začal Svatomartinské propagovat v roce 2005, tehdy moravští a čeští vinaři vyrobili 125 tisíc láhví. Před dvěma lety to bylo téměř desetkrát více.

Vinařů, kteří mají zájem o výrobu Svatomartinského vína, musí získat povolení od Vinařského fondu. Letos se jich zatím přihlásilo 119 s 250 vzorky. Loni se přihlásilo 90 vinařů. „Přesná čísla o počtu vyrobených láhví budou známa až po hodnocení 25. října a 1. listopadu. Řada vinařů se hlásí až na poslední chvíli,“ vysvělil Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Vína charakterizuje svěží a ovocitá chuť, neboť víno zrálo pouze několik týdnů, ale za tu dobu už podle odborníků stačilo získat osobitý charakter. Svatomartinská vína se vyrábí pouze z pěti odrůd. Loni k nim přibyl Muškát moravský. „Velmi rychle si získal oblibu pro svou bohatou aromatičnost,“ doplnil Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Ochutnávat Svatomartinské začnou milovníci vína za měsíc

Premiérové otevření láhví Svatomartinského vína proběhne přesně za měsíc 11. listopadu v 11:00 hodin. Do té doby vína projdou posudkem degustátorů. „Hodnotit je budou sommeliéři nebo obchodníci s vínem. Mezi degustátory budou i ženy, aby v posouzení byl zastoupen ženský element,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Svatomartinské víno
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/Lidové noviny

Každoročně známku svatomartinského nezíská 12 až 17 procent vzorků, dodal. „Snažíme se, aby na trh šla vína, která jsou charakteristická pro svatomartinské víno. Letošní ročník byl velice dobrý. Vína budou plná, extraktivní. Muškát moravský svatomartinská vína významně obohatil,“ zdůraznil Babisz.

Čeští vinaři v loňském roce prodali rekordních 1,65 milionu láhví Svatomartinského vína, což bylo meziročně o třetinu více. Svatomartinská vína hodnotí komise odborníků. Loni vybrala 115 druhů. 

Vydáno pod