Euro krizi překoná, říká národní koordinátor Dědek

Praha - Ještě nikdy nebyl odpor Čechů k euru tak silný. Podle posledních údajů se proti jeho zavedení v tuzemsku staví naprostá většina občanů. Podle národního koordinátora pro zavedení eura v ČR Oldřicha Dědka je ale přijetí evropské měny pro Česko jako pro stát orientovaný na export důležité. Přestože měna nyní musí projít určitým „zátěžovým testem“, euro krizi překoná i díky evropským státníkům, kteří ho za žádnou cenu nechtějí nechat padnout. Česká republika pak bude nucena si svůj vztah k evropské měně ujasnit. Dědek navíc v pořadu Hyde Park poukázal na statistiky, podle nichž zavedení eura nijak radikálně nezvýšilo ceny, jak se všeobecně říká. Jako dobrý příklad úspěšného zavedení evropské měny může sloužit Slovensko. To ale udělalo včera večer eurozóně čáru přes rozpočet, když jako jediné neschválilo posílení eurovalu. Záchrana Řecka je podle Dědka nutná právě kvůli euru - musí se zabránit šíření krize do dalších zemí.

Dědek měl původně jako národní koordinátor propagovat euro. Funkce byla zřízena roku 2005. Následně byl přijat Národní plán zavedení eura a vytvořena Národní koordinační skupina. „Nyní se šetří i na týmu, situace se změnila. Národní koordinační skupina se shodla, že klasické technické přípravy teď probíhat nebudou,“ poznamenal Dědek, který se za ministerstvo financí účastní různých pracovních skupin, které má Evropská komise pro tento účel zřízeny. Stará se rovněž o webovou stránku k zavedení eura a informuje občany o procesech v eurozóně. 

Co se Dědkovy práce týče, koordinátor nyní vidí nejzásadnější význam své funkce právě v informování lidí. „Smysl rozhodně má objasňovat, co se kolem eura děje, situace je velmi dynamická, spekuluje se hlavně o budoucnosti eurozóny,“ konstatoval Dědek. Veřejnost totiž podle něj musí znát pravdu, což je ta největší propagace evropské měny. „Musím potírat různé mýty – jestli euro může za krizi v Evropě či ne,“ řekl koordinátor.

Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR: 

„Někdy si připadám, jako bych byl uprostřed nějaké ostré komunikační kampaně k euru. Je zde velká poptávka občanů po tom, co se vlastně v eurozóně děje. Ptají se, jaké jsou šance na to, že euro opět nabude svou důvěru.“

Estonci na euro kývli jako zatím poslední země i přes stále rostoucí rizika jeho dlouhodobé životnosti. Evropa se stala spolu s Amerikou nejatraktivnějším trhem světa. Problémem zůstává, že unie stále není unií hospodářskou, nýbrž pouze měnovou. A to se projevilo hlavně v případě Řecka. Ani měnová unie není ideální kvůli značným rozdílům mezi zeměmi.

Pomalé řešení dluhové krize eurozóny přineslo unijním lídrům další potíže – nesolventní banky. Třeba Dexia přitom byla podle zátěžových testů ještě v létě solventní. Některé banky se tak podle všeho neobejdou bez státní pomoci. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se již shodli na tom, že nutná je rekapitalizace bank. Přesný francouzsko-německý plán zatím ale nepředstavili. 

Většina Čechů kvůli problémům v eurozóně novou měnu nechce

Evropští státníci ale euro nechtějí nechat padnout, což je podle Dědka důležité. „Euro je považováno za centrum evropské integrace,“ připomíná Dědek, který je přesvědčen o tom, že evropská měna krizi překoná. „Česko si bude muset v nejbližší době ujasnit svůj vztah k euru, protože unie ho padnout nenechá,“ dodal Dědek. Otázkou ovšem zůstává, zda unie půjde cestou těsnější integrace nebo naopak volnější. 

Pokud by se potencionálně Česká republika v tuto chvíli rozhodla euro zavést, stát by se tak mohlo nejdříve za tři roky. „Vidíme, že pokud se eurozóně nedaří, pocítíme to taky,“ prohlásil Dědek. Vláda ale o přijetí eura v současné době, dá se říci, neuvažuje. „Euro nejdřív musí prokázat, že je schopno situaci vyřešit,“ řekl koordinátor. Ten výhledově považuje zavedení evropské měny za dobré řešení. „Vidíme to, když koruna začne posilovat, jak se k tomu staví naši investoři,“ podotkl Dědek s tím, že pro Česko, které se orientuje především na export, je euro jasnou volbou.

Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR:

„Na euro velmi silně tlačí zahraniční investoři, pro něž je česká koruna určitou komplikací v provádění svých obchodních aktivit. Dlouhodobě má Česko všechny předpoklady, aby těžilo z výhod společné měny.“

Úspěšné přijetí eura? Na Slovensku 

Jako příklad úspěšného zavedení evropské měny může podle Dědka posloužit Slovensko. „Mám informace, že tam není žádný sentiment po návratu ke slovenské koruně. Slováci mají měnu stabilní. Eura se nemusíme bát,“ poznamenal koordinátor. Všichni si podle něj myslí, že euro zvedlo ceny, oficiální statistiky ale hovoří jinak – k žádnému výraznému zvýšení inflace nedošlo. Euro sice nyní prožívá zátěžový test, ale až ho zvládne, Česko by mělo začít o jeho zavedení seriózně uvažovat.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod