Posílení eurovalu na Slovensku neprošlo, vláda Radičové padla

Bratislava – Slováci po dnešním dlouhém jednání v parlamentu neschválili navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF. Slovensko bylo poslední zemí eurozóny, která o EFSF měla hlasovat. Zamítla ji jako jediná. Kvůli odmítavému postoji parlamentu padla zároveň vláda premiérky Ivety Radičové, která hlasování spojila s vyslovením důvěry. Nepomohly ani její emotivní projevy a prosby o šanci pro stávající vládu. Změny ve fungování EFSF podle očekávání nepodpořili poslanci druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a Solidarita, jež odmítá pomoc silně zadluženým státům. Nehlasovalo i několik dalších koaličních poslanců. Vládní návrh tak nakonec ve 150členné sněmovně podpořilo jen 55 poslanců, přičemž potřebných bylo 76 hlasů. Slovenský prezident Gašparovič nyní někoho pověří dočasným vedením vlády. Euro večer v důsledku dění na Slovensku oslabilo - umazalo veškeré předchozí zisky vůči dolaru, po 22:30 bylo v elektronickém systému EBS na 1.3642 dolaru.

Očekává se, že parlament se v příštích dnech znovu pokusí schválit navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Předtím by se ale měla uskutečnit schůzka parlamentních stran. Dokument totiž v principu neodmítá opoziční Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, který už předem vybídl koalici k jednání. Strana dříve uvedla, že záchranný fond v opakovaném hlasování podpoří výměnou za vypsání předčasných voleb nebo rekonstrukci vlády. Fico před zahájením schůze sněmovny ale tvrdil, že do rekonstruované vlády jeho seskupení vstupovat nechce.

Další vývoj bude záviset také na prezidentovi Ivanu Gašparovičovi, jenž musí vládu podle ústavy odvolat. Ministři a premiérka ale zůstanou v úřadu až do jmenování nového kabinetu. Gašparovič je v současnosti na oficiální návštěvě asijských států.

První ženou v čele slovenské vlády se Radičová stala počátkem loňského července. Profesorka sociologie však v čele středopravé koaliční vlády nevydržela dlouho a zřejmě se stane předsedkyní slovenské vlády s druhým nejkratším mandátem.

Posílení eurovalu musí schválit všech 17 členů eurozóny 

Jelikož úprava neprošla, výrazně se zhorší situace zadlužených zemí měnové unie. O budoucnosti eurovalu se bude jednat 23. října na zasedání šéfů eurozóny. Možné je, že unie euroval schválí i bez Slovenska - sníží balík o 8 miliard.

Iveta Radičová
Zdroj: Sme/ISIFA

Slovensko se stavělo negativně k pomoci zadluženým zemím už loni a jako jediný stát eurozóny neposkytlo půjčku Řecku. Zapojení do záchranného fondu nicméně slovenský parlament loni v srpnu schválil. „Názor Slovenska není ojedinělý, a to ani mezi zeměmi, ani mezi ekonomy. Na finančních trzích se očekává panika. Bouře se ale přežene, bude to trvat den nebo dva,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT ekonom Pavel Neset.

Mezníky ve vládě Radičové:

12. června 2010 - Parlamentní volby vyhrála vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD), druhá skončila opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana.

14. června 2010 - Prezident Ivan Gašparovič pověřil sestavením vlády tehdejšího premiéra a předsedu vítězné strany Roberta Fica.    

23. června 2010 - Fico oznámil, že neuspěl ve snaze vytvořit novou vládu a vzdal se pověření, které k tomu dostal od prezidenta. Hlava státu následně pověřila jednáním o novém kabinetu místopředsedkyni SDKU-DS Ivetu Radičovou.

8. července 2010 - Iveta Radičová (SDKU-DS) byla jako první žena v historii SR jmenována do čela vlády. 

9. července 2010 - Prezident jmenoval ministry nového kabinetu. Ve vládě zasedli zástupci SDKU-DS, SaS, KDH a strany Most-Híd. Kabinet získal důvěru parlamentu 10. srpna.
    
11. srpna 2010 - Parlament v souladu s doporučením premiérky odmítl poskytnout půjčku zadluženému Řecku.   

20. dubna 2011 - Premiérka pohrozila demisí; důvodem byl spor s jejím stranickým kolegou a ministrem financí Ivanem Miklošem o setrvání šéfa Daňového ředitelství ve funkci.
        
14. září 2011 - Premiérka Radičová přežila pokus o odvolání z funkce.    

11. října 2011 - Slovenský parlament neschválil navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Kvůli odmítavému postoji parlamentu končí vláda Ivety Radičové, která hlasování spojila s vyslovením důvěry. 

Vydáno pod