Slovensko by mělo euroval schválit do pátku, podpoří ho opozice

Bratislava - Slovenský opoziční předák Robert Fico (Směr-SD) a zbývající koaliční strany bez formace Svoboda a solidarita se dohodli, že společně schválí posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF) v příštím hlasování slovenského parlamentu. V úterý pozdě večer slovenští poslanci neschválili rozšíření tzv. eurovalu. Nesouhlas znamenal také pád vlády, která spojila hlasování s vyslovením důvěry. Kvůli vládní krizi se slovenský prezident Ivan Gašparovič předčasně vrací z cesty po jihovýchodní Asii.

Řešení, na kterém se dnes dohodl zbytek pochroumané koalice s opozicí, se považovalo za plán B již před úterním hlasováním parlamentu. „Slovensko se k eurovalu musí přihlásit,“ zopakoval Fico po včerejším hlasování parlamentu. Lídři vládních stran se s ním sešli krátce před druhou hodinou, kolem čtvrté už byla dohoda na světě.

Euroval se bude na druhý pokus schvalovat ve zkráceném legislativním procesu. Návrh půjde do parlamentu zítra. „Jakmile bude schválený zákon o konání předčasných voleb v březnu 2012, přistoupíme k jednání o eurovalu a o schválení příslušných zákonů, které k eurovalu patří. Slovenská republika bude euroval ratifikovat bez jakýchkoliv problémů,“ řekl k tomu Fico. Slovensko by podle něj mělo euroval schválit zítra večer, nejpozději v pátek.

Robert Fico

„Směr-SD měl vždy svoje stanoviska velmi jasná. Říkali jsme eurovalu ano, ale současně jsme požadovali z neschopnosti vládní koalice vyvodit důsledky pro celý slovenský politický systém.“

Ficova strana při včerejším hlasování klíčový dokument nepodpořila. Odůvodňovala to chybějící shodou uvnitř vládních stran. Expremiér uvedl, že čeká na pozvánku z vládního tábora. Politolog Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov nyní soudí, že na druhý pokus už projde euroval bez problémů. Za prvotním neschválením podle něj byly jen vnitropolitické spory.

„Já si myslím, že při druhém hlasování v parlamentu bude euroval schválený nejen ústavní většinou, ale drtivou většinou všech poslanců. Můj odhad je, že ze 150 poslanců euroval podpoří 115, 120 poslanců,“ zdůraznil v Interview ČT24.

Rozložení sil ve 150členné Národní radě Slovenské republiky:

SDKÚ-DS    28
SaS            21
KDH            1
Most-Híd     14

SMER          62
SNS             7
nezávislí       4

Vláda Radičové padla

Odmítavý postoj parlamentu způsobil pád vlády premiérky Ivety Radičové, která spojila hlasování s vyslovením důvěry kabinetu. Slovensko zatím odmítlo vyšší pravomoci pro EFSF jako jediné ze 17 členských zemí eurozóny.

„To, co se stalo včera, bylo flagrantní porušení koaliční dohody, které ji zlikvidovalo. Proto jsme museli hledat řešení, které v prvním kroku potvrdí a naplní závazek Slovenské republiky ve vztahu ke státům eurozóny, protože to je i závazek současné vlády Slovenské republiky. Považuji (dnešní) dohodu za politicky korektní,“ prohlásil předseda koaliční KDH Ján Figeľ.

Na dnešní schůzce se strany vládní koalice a zástupci opozičního sociálnědemokratického Směru dohodli i na termínu, ve kterém proběhnout předčasné parlamentní volby. Slováci půjdou k urnám 10. března 2012. Schválení tohoto termínu parlamentními stranami je podle Fica předpokladem ke schválení větších pravomocí záchranného fondu eurozóny ve slovenském parlamentu.

REAKCE SLOVENSKÉHO TISKU:

SME: „Ze Slovenska se stává evropský exot, který neumí dodržet slovo a ohrožuje celou eurozónu. Sulíkovým NE eurovalu na delší dobu končí šance provádět reformy. Tato koalice byla místy komplikovanější, než bylo příjemné, ale posouvala zemi správným směrem – osekávala možnosti krást, šetřila, demokracii nevnímala jen jako nutné zlo.“

Pravda: „Ostřílení politici z SDKÚ, KDH a Mostu místo toho, aby ve vládě 'léčili' kolegy z SaS z politické puberty, sami se jí ochotně nakazili… Euroval? Ten Slovensko schválí. Ale až poté, co se rozpadne vláda, co vyvoláme nevoli v celé Evropě a co hloupost a malichernost slovenské politické scény 'odmění' finanční trhy dalším oslabováním naší společné měny.“

Nový čas: „Jeden politik, který si mne ruce, určitě existuje. Je jím Robert Fico, který nemusel ani prstem pohnout a vláda dospěla k sebedestrukci.“

Hospodářské noviny: „Dzurindovi to nakonec vyšlo. Radičová byla u eurovalu donucena položit hlavu pod gilotinu. A Sulík byl postaven před tvrdé ultimátum. Buď zlomí vaz sobě, nebo premiérce.“

Slovenská vládní krize hýbe eurem

Na výsledek včerejšího hlasování zareagovalo euro oslabením vůči americkému dolaru. Po oznámení dnešní dohody se ale karta obrátila. Jednotná evropská měna posílila na tříměsíční maximum vůči americkému dolaru i japonskému jenu. „Nikdo ve skutečnosti nevěří, že by Slovensko bylo schopno zastavit ratifikaci EFSF,“ podotkl analytik Niels Christensen ze společnosti Nordea.

Vůči dolaru dnes evropská měna posílila o více než procento na 1,3817 USD. Vůči japonskému jenu si polepšila o více než dvě procenta na 106,82 JPY.