Sociální sítě očekávají rekordní tržby

Praha - Internetovým sociálním sítím, jako je např. Facebook, Twitter nebo profesionální LinkedIn, se letos daří. Výzkumná společnost Gartner jim v letošním roce předpovídá rekordní tržby. Ty by měly dosáhnout až deseti miliard amerických dolarů.

Jejich celosvětové tržby poprvé vystoupí na deset miliard dolarů, což je víc než 180 miliard korun. Jde o 41% nárůst oproti loňskému roku. Tržby by měly stoupat i nadále. Jejich růst podle výzkumné společnosti Gartner dokonce zrychlí. Už v příštím roce prý vzrostou o 50 procent. Do roku 2015 se mají ztrojnásobit. Tím by se tržby sociálních sítí dostaly na zhruba 29 miliard dolarů.

„Z hlediska tržeb je trh sociálních médií teprve v začátcích, i když je tady už spousta uživatelů, kteří v některých případech vykazují čím dál vyzrálejší vzorce využití“, míní analytička Gartneru Neha Guptaová.

K celkovým tržbám sociálních sítí nejvíce přispívají příjmy z reklamy. Významnou část tržeb zajišťují také on-line hry. Někteří analytici tom vidí prostor pro další, širší využití sociálních sítí v tom, že jejich uživatelé mohou snadno mapovat své přátele.

Sociální sítě jsou ve spolupráci se socioanalytickými organizacemi prý schopny „odemknout“ data. Část odborníků ale varuje, že širší využití takových dat může znamenat riziko pro soukromí uživatelů.