Wall Street Journal Europe psal zprávy na zakázku

Londýn - Ekonomický list The Wall Street Journal Europe (WSJE) psal články na zakázku jedné z firem. Andrew Langhoff, vrcholový manažer společnosti Dow Jones & Co, která deník vlastní, proto rezignoval. Přestože hranici mezi obchodním vztahem a nezávislou novinářskou prací překročil někdo jiný, Langhoff z toho vyvodil důsledky pro sebe jakožto klíčového představitele podniku.

„Ten obchodní vztah měl pod dohledem člověk, který už tady nepracuje,“ napsal Langhoff zaměstnancům. Dodal, že se smlouva týkala nizozemské konzultační společnosti Executive Learning Partnership a už v současnosti už neplatí. List ale v době její platnosti údajně napsal dva články, které vznikly právě na základě komerční dohody mezi listem a nizozemskou firmou.

Andrew Langhoff, vrcholový manažer společnosti Dow Jones & Co

„Protože by ta smlouva mohla zanechat dojem, že zpravodajské krytí lze ovlivnit na základě obchodní spolupráce, jako vydavatel s řídicím dohledem udělám nejlépe, když rezignuji.“

Společnost Dow Jones & Co má podle Langhoffa k etickému selhání nulovou toleranci. Na ovlivněné články se přišlo na základě interního vyšetřování.

Vydáno pod