Zachování stravenek může zvýšit daně

Praha - Čtyřem milionům zaměstnanců hrozí, že budou v roce 2013 platit vyšší daně než dnes. Věci veřejné totiž ve sněmovně navrhly, aby poslanci spolu se zachováním zvýhodnění stravenek vypustili z daňové reformy zaměstnanecký bonus ve výši 250 korun měsíčně. Daňová reforma je však koncipována tak, že se v případě vypuštění bonusu sníží všem zaměstnancům čisté příjmy.

Pokud by zaměstnanecký bonus z daňové reformy vypadl, tak by třeba zaměstnanci s platem 20 tisíc hrubého dostával o 80 korun měsíčně méně než dnes. Podle původního návrhu reformy, který s bonusem počítal, jim přitom měl čistý plat naopak o 170 korun stoupnout. Vyšší daně by oproti dnešku platili nejen lidé s vysokými příjmy, ale i nejchudší zaměstnanci.

„Daňová zátěž fyzických osob by se skutečně zvýšila o 12 miliard a daleko víc by to dopadlo na nízkopříjmové než na vysokopříjmové skupiny. Proto s tím nemohu souhlasit,“ podotýká ministr financí Miroslav Kalousek, který proti zachování stravenek dlouhodobě brojí.

Na zrušení stravenek by vydělali ti lidé, kteří závodní stravování nevyužívají. Každý z nich by platil o tři tisíce ročně nižší daně. „Těchto lidí, kteří by na daňovém bonusu vydělali, by byly určitě stovky tisíc. Myslím, že by se to blížilo až jednomu milionu,“ odhaduje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Stravenky za každou cenu – krédo VV, ČSSD i KSČM

Podle Věcí veřejných však záchrana stravenek za vyřazení zaměstnaneckého bonusu z daňové reformy stojí, a to i za cenu mírného zvýšení daní. „Stojí to za to, protože v tuto chvíli je pro lidi zachování stravenek určitá mantra,“ uvedl poslanec VV a člen rozpočtového výboru Michal Babák.

Spolu s Věcmi veřejnými bude pro zachování stravenek i levicová opozice. Argumentuje tím, že vláda může případnému zvýšení daní ještě pohodlně zabránit. „Vláda by to měla řešit tím, že zvýší základní slevu na poplatníka, aby vykompenzovala negativní dopady zejména pro nízkopříjmové skupiny,“ navrhuje předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. „Vláda si to bude muset vyřešit sama. Ztráta daňového paušálu je samozřejmě bolestivá, ale my za ni kaštany z ohně tahat nebudeme,“ dodává komunista Jiří Dolejš.