Koalice se znovu pře – tentokrát kvůli daňové reformě

Praha – Schůzka koaličních expertů s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) k nedořešeným bodům daňové reformy nepřinesla dohodu. Věci veřejné trvají na zachování daňového zvýhodnění stravenek. Nejmenší vládní strana by taky chtěla zvýšit daně z příjmu právnických osob a zachovat současnou výši zdravotního pojištění pro zaměstnance. Protože se koaliční strany zatím nedohodly, zruší se plánované páteční jednání rozpočtového výboru.

Koaliční debaty o daňové reformě dneškem neskončily. „Situace, ve které se koalice v současné době nachází, naznačuje jednoznačně, že budeme ještě muset jednat. Tato komise v žádném případě dnes neuzavřela jednání. Naopak otevřela další těžké téma, kterým jsou stravenky,“ řekl po skončení schůzky komise předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

K největším třecím plochám daňové reformy patří právě daňové zvýhodnění stravenek. Věci veřejné je totiž chtějí zachránit i za cenu toho, že z reformy vypadne nový zaměstnanecký bonus ve výši 250 korun měsíčně. „70 procent lidí, kteří jsou zaměstnaní, tento benefit využívá a tím pádem se ho nechce vzdát. Že by přišli o nějaké daňové zvýhodnění, které v tuto chvíli ještě není, si myslím, že celou debatu zkresluje. To, o co by přišli zrušením stravenek, by pravděpodobně bylo více než 250 korun,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 ekonomický expert VV Michal Babák.

Kalousek: Vypuštění bonusu je asociální

Na riziko zvýšení daňové zátěže v souvislosti s tím poukazuje především ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kdyby koalice přistoupila na návrh VV, vyšší daně by to podle něj znamenalo od roku 2013 pro čtyři miliony zaměstnanců. „Tak by se skutečně o 12 miliard korun zvýšila daňová zátěž fyzických osob a daleko víc by to dopadlo na nízkopříjmové než na vysokopříjmové skupiny, proto s tím nemohu souhlasit,“ prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi Kalousek.

Daňová reforma dále zavádí jednotné inkasní místo, přinese vyšší zdanění hazardu a mění i výpočet daní z příjmů - namísto dnešních 15 procent ze superhrubé mzdy nově 19 procent ze mzdy hrubé. Tady je ale další koaliční spor - nejmenší vládní straně by se líbilo zachování principu superhrubé mzdy.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Nejasno je i kolem firemní daně nebo výše zdravotního pojištění

VV mají i další požadavky, chtějí například zvýšit daně z příjmů právnických osob z 19 na 20 procent. Proti Kalouskovi jdou také v otázce snížení odvodů zaměstnavatelů na zdravotní pojištění. Ty by podle ministra měly klesnout o 2 procenta. Už od roku 2012 by VV také výrazněji, než navrhuje resort financí, zdanily hazard.

Ostatní koaliční partneři na změny v daňové reformě výrazné požadavky nemají. TOP 09 pouze navrhuje, aby daňové odpočty na děti nebo na hypotéky nemohli uplatňovat podnikatelé, kteří už využívají daňové paušály. To ale razantně odmítá ODS. „Já si za ODS v souladu se stanoviskem premiéra nedovedu představit, že by se o tomto pozměňovacím návrhu hlasovalo,“ zopakoval po jednání daňový expert nejsilnější koaliční strany Michal Doktor.

Jednání rozpočtového výboru o reformě se odkládá

Kvůli neshodě ve vládní koalici se nad daňovou reformou nebude moci sejít rozpočtový výbor. Ten ve středu přerušil své jednání kvůli tomu, že se k plánované podobě daňové reformy sešlo celkem 14 pozměňovacích návrhů. Některé přitom podle předsedy výboru Pavla Suchánka (ODS) radikálně měnily vládní předlohu. Proto bylo nutné, aby se návrhy dnes zabývali experti koaličních stran.

Koaliční debaty budou dál pokračovat. Komise expertů se podle Doktora bude scházet do další schůze výboru, která má být za 14 dní v úterý. Výbor se sejde v první den sněmovní schůze. Poslance čeká hlasování o velké daňové reformě na začátku listopadu.

Michal Babák:

„Já mám z dnešního jednání velice dobrý pocit. Řekli jsme si určité mantinely a teď to budeme konzultovat dál na klubech. Mám pocit, že příští týden se určitě nějakým způsobem dohodneme.“