Čínský export zboží výrazně oslabuje

Peking - Čínská ekonomika zpomaluje a zemi ubývá odbytišť. V červenci hlásila Čína rekordní čísla za posledních 30 měsíců - vývoz převážil nad dovozem o téměř 32 miliard dolarů. Teď je to míň než polovina. Přebytek zahraničního obchodu klesl už druhý měsíc za sebou - jen v září o 18,5 procenta. Důvodem je slabší poptávka v zahraničí a vládní zásahy, které ochlazují domácí ekonomiku.

Meziročně čínský export stále roste (o zhruba 17 procent), je ale čím dál více zřejmé, že odběratelů ubývá. Ekonomové se shodují, že rozjetou čínskou ekonomiku teď může ohrozit její proexportní orientace. Zahraniční poptávka se ale kvůli evropské dluhové krizi i ekonomickým problémům v Americe snižuje. Čínská vláda proto chystá kroky, které podpoří domácí spotřebu.

Wang Chu, analytik Kuo-tchaj Ťü-nan Securities

„Růst vývozu byl v září mnohem nižší, než jsme očekávali. To ukazuje na zpomalení světové ekonomiky. Čekáme, že tento trend bude pokračovat i v následujících měsících.“

Pro Čínu bude velmi důležité, jak rychle se s menším odbytem zboží vyrovná a jak rychle přeorientuje zboží na domácího spotřebitele. Čína navíc čelí obchodnímu tlaku Spojených států. Američanům se nelíbí umělé podhodnocování jüanu, které podporuje čínský vývoz. Senát proto schválil návrh zákona, který umožní Washingtonu uvalit clo na výrobky zemí, které takovou finanční politiku provádějí.

Čínská ekonomika zpomaluje (zdroj: ČT24)

Podhodnocování jüanu bere Američanům práci

„Senát USA vyslal Číně jasný vzkaz: přestaňte podvádět, jinak za to ponesete následky. Naši zemi to poškozuje a naši lidé kvůli tomu přicházejí o práci. Tento zákon je nejdůležitější krok, který senát udělal, aby ochránil naše pracující,“ tvrdí senátorka za Jižní Karolínu Lindsey Grahamová.

Návrh čeká ještě projednávání ve Sněmovně reprezentantů. Její souhlas by mohl vést k obchodní válce mezi USA a Čínou. Právě zprávy o zpomalení čínské ekonomiky by ale mohly napětí zmírnit.