V Česku bude o řemesla zájem i v budoucnu

Praha - Hospodářská komora ocenila přes dvě stovky nejlepších absolventů učňovských oborů a středních odborných škol. Podle šéfa komory zájem o řemeslo po hubených letech znovu roste, stejně jako kvalita absolventů. V Česku je však řemeslníků stále nedostatek.

Odbornost v řemeslech stoupá

"Protože máme možnost statistického srovnání, vidíme, jak odbornost stoupá a také důležité je to, že v tuto chvíli máme plné sály mladých nových lidí, kteří šli na odbornou školu a vyučili se. Po letech má řemeslo opět zlaté dno a absolventi, kteří se rozhodli jít právě do oboru, se rozhodli správně, protože dnes vidíme, že trh práce naopak potřebuje nové absolventy z učňovských oborů," říká prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Učňovské obory podporuje i stát. Podle ministra školství Josefa Dobeše mají uplatnění hlavně absolventi strojírenských, elektrotechnických a stavebních směrů. Podle kritiků se ale může situace během několika let změnit, riziko vidí hlavně v budoucím vývoji průmyslu.

Jak to bude s řemesly v budoucnu

Celosvětově se potřeba manuálních pracovníků snižuje, především díky zvyšující se automatizaci ve výrobě. Člověka tak stále častěji nahrazuje robot. V Česku zatím tato situace nenastala a firmy neustále hledají nové řemeslníky.

Zájem o řemeslo znovu roste (zdroj: ČT24)
Vydáno pod