Roli Romana v plzeňské Škodě odkrývají nové důkazy

Praha – Bývalý šéf Českých energetických závodů (ČEZ) Martin Roman mohl mít osobní zájem zprostředkovat obří zakázky pro plzeňskou Škodu i v době, kdy oficiálně působil v čele polostátního podniku. Pokud se potvrdí informace a důkazy, které předkládá Mladá fronta Dnes, jednalo by se o případ největšího střetu zájmů v polistopadové éře. Deník v dnešním vydání dovysvětluje složité pozadí prodeje skupiny Škoda a Romanovy úlohy v něm.

Plzeňská Škoda Holding v posledních letech získala od ČEZu několik významných zakázek. Jednou z nich je například stomilionová přestavba uhelných elektráren, na které se významnou měrou podílela právě skupina Škoda. Podle MF Dnes zřejmě nejde o náhodu, ale záměrné propojení pod osobou Martina Romana. Podle získaných dokumentů totiž Roman za doby působení v ČEZu měl stále majetkový podíl ve Škodě.

Po konfrontaci s bývalým šéfem ČEZu však deník jeho tvrzení vyvrací. Přináší totiž svědectví zúčastněných a dokumenty z bank, právních kanceláří a správcovských společností. Složitou vlastnickou strukturu Škody Plzeň a její vývoj v čase list rozkrývá i díky dokumentům od švýcarských vyšetřovatelů, kteří objasňují transakce kolem převzetí Mostecké uhelné společnosti skupinou Appian.

Martin Roman
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Vyšetřování se donedávna týkalo pouze okolností, za nichž byla z peněz pocházejících z  Mostecké uhelné spol. koupena sama Mostecká uhelná společnost. Nyní se česká policie soustředí i na to, co stálo za privatizací Škody, jak proběhla a kdo ji nakonec ovládl. Obě kauzy spolu totiž zjevně souvisejí.

Nové informace naznačující Romanovo zapojení v prodeji plzeňské Škodovky mohly podle médií stát i za jeho nečekaně rychlým odchodem z čela energetického gigantu. Roman však podle svých slov s nynějším ukončením své funkce dlouhodobě počítal.

Kdo o prodeji Škody rozhodl?

O prodeji Škody rozhodovala sociálnědemokratická vláda pod vedením Vladimíra Špidly. Krachující firmu se stát pokusil revitalizovat rozdělením na část Škoda Holding, kterou pod vedením pozdějšího šéfa ČEZu Martina Romana stát prodal soukromým investorům ze skupiny Appian. Transakce byla definitivně schválena 9. prosince 2002. Ministrem financí tehdy byl Bohuslav Sobotka. Právě on také v dubnu 2004 jmenoval Martina Romana na post generálního ředitele ČEZu. Pro policii tím nyní vzniklo podezření ze střetu zájmů.

„Pokud jde o éru, kdy (Martin Roman - pozn. red.) řídil Škodu, tak jeho účast v té struktuře je problematická spíše tím, že to bylo skryto, takže asi nebylo všechno v pořádku, jinak by se tam dělo všechno veřejně. Problém by byl, kdyby ve struktuře figuroval i poté, co odešel řídit ČEZ,“ komentovala před časem redaktorka listu MF DNES Jana Klímová.

Nové důkazy v kauze bývalého šéfa ČEZu (zdroj: ČT24)