Benzin i nafta v uplynulém týdnu zlevňovaly

Praha – Pohonné hmoty v uplynulém týdnu u čerpacích stanic v Česku zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o 12 haléřů na 34,71 koruny za litr a nafta o devět haléřů na 34,51 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Benzin Special 91 byl levnější o tři haléře, řidiči ho tak mohli koupit v průměru za 33,98 koruny za litr. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem o haléř více, v průměru 16,80 koruny za litr.

Vývoj cen pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů Natural 95 zlevnil v průměru o deset haléřů na 34,75 Kč/l, cena litru nafty klesla o devět haléřů na 34,24 koruny. 

Podle analytika společnosti Broker Consulting Jana Šimka budou ceny benzinu a nafty klesat: „Usuzujeme tak kvůli posilující české koruně, která postupně odmazává ztrátu ze září, kdy ztrácela vlivem problémového Řecka.“ S přicházejícím podzimem a zimou budou ceny postupně klesat, případně i výrazněji, pokud se rychlost hospodářského růstu v rozvinutých zemí citelně zpomalí, dodal. 

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák pak očekává, že budou ceny pohonných hmot v příštích dnech stagnovat.