Hybridních technologií od VW se Suzuki možná nedočká

Tokio - Spory mezi automobilkami Volkswagen a Suzuki Motor ohledně partnerství se stupňují. Japonská Suzuki dnes obvinila německý Volkswagen z porušování dohody o spolupráci a požaduje nápravu nebo vrácení svých akcií. Volkswagen označil tvrzení Suzuki za neopodstatnělé a nyní zvažuje právní kroky.

K jakému porušení dohody došlo

Suzuki tvrdí, že jí Volkswagen neumožnil přístup k hybridním technologiím, které měly automobilky podle dohody sdílet. Chce, aby německý partner během několika týdnů přístup k technologiím poskytl, nebo jí prodal zpět její akcie a opustil alianci.

Co bylo důvodem spojení německé a japonské automobilky

„Celým smyslem tohoto partnerství bylo získat přístup ke klíčovým technologiím, jako jsou technologie pro hybridní vozy,“ uvedl výkonný viceprezident Suzuki Jasuhito Harajama. „Pokud to VW nemůže dodržet, musí bezodkladně vrátit akcie Suzuki,“ dodal.

Automobilky VW a Suzuki se na spolupráci dohodly koncem roku 2009. Volkswagen v rámci dohody o partnerství koupil v Suzuki podíl 19,9 procenta a Suzuki vlastní ve Volkswagenu podíl 1,5 procenta. Dohoda měla být partnerstvím mezi sobě rovnými a firmy tehdy oznámily, že chtějí spolupracovat při vývoji, výrobě i prodeji s důrazem na hybridní a elektrické vozy.

Volkswagen si od spolupráce sliboval posílení pozice na indickém trhu a Suzuki doufala, že získá napojení na hybridní a naftové technologie, jejichž vývoj si sama nemohla dovolit. Od uzavření dohody však firmy neuskutečnily žádný společný projekt. Suzuki letos svého německého partnera obvinila, že podkopává její nezávislost. Volkswagen naopak přišel s tvrzením, že Suzuki porušila dohodu rozhodnutím nakupovat naftové motory od italského konkurenta - firmy Fiat.

Vydáno pod