Hypotéky jsou stále výhodnější

Praha – Hypotéky jsou stále levnější. Průměrná úroková sazba spadla na úroveň z roku 2006. Lidé, kteří mají o hypotéku zájem, tak nyní zaplatí na úrocích necelá čtyři procenta. Sazby tlačí dolů hlavně konkurenční boj mezi jednotlivými bankami, ale i nižší zájem o stavební spoření.

Podle analytiků nastal ideální čas pro uzavření hypotéky. Úrokové sazby jsou za posledních pět let na nejnižší úrovni. Kdo si vzal před dvěma lety hypotéku 1,5 milionu korun na 20 let, by měl při uzavření smlouvy nyní nižší splátku o 1 200 korun měsíčně. „Hlavním a prakticky jediným důvodem je silná konkurence. Žádné speciální ekonomické faktory, které by vedly ke snižování úrokové sazby, nejsou. Za poslední rok je ten trend neustále klesající a v létě s nástupem stavební sezony se konkurenční boj ještě zvýšil,“ prohlásil mluvčí Raiffeisen Bank Tomáš Kofroň. 

Nižších úroků si všimli i klienti. Zájem o hypotéky stoupl asi o třicet procent. Nejčastěji si lidé berou půjčky na bydlení s tříletou fixací. Klesá naopak zájem uzavírat stavební spoření – může za to nižší státní podpora. „Další věc, které se lidé bojí, je, že vláda může snížit nebo zrušit odpočty hypoték, což by opět hypotéky zdražilo,“ podotkl analytik Broker Consulting Jan Lener.

Příznivé podmínky by podle analytiků měly vydržet alespoň do konce roku, k dalšímu většímu poklesu úroků už ale zřejmě nedojde. „Myslíme si, že letošní rok skončí někde na úrovni z roku 2008, kdy hypoteční trh byl kolem 110 miliard korun,“ řekl náměstek generálního ředitele pro věci úvěrové v Hypoteční bance Petr Hlaváč.

V příštím roce pak bude záležet i na tom, jestli Česká národní banka zvýší úrokové sazby. Ta zatím avizovala, že k tomu v nejbližší době nedojde.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod