Agentura S&P srazila rating největší francouzské bance

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti největší francouzské banky BNP Paribas na stupeň AA minus, zatímco doposud jej hodnotila známkou AA. Agentura uvedla, že francouzský bankovní sektor je rizikovější, než byl dosud. Ratingové známky dalších čtyř francouzských bank, včetně Société Générale, agentura nechala beze změn. Evropské banky by podle německého ministra financí měly dostat podporu ze státních zdrojů, pokud to bude nutné. Krizí se zabývá schůzka G20.

Na bankovní sektor ve Francii podle S&P doléhá špatný stav ekonomiky a problémy s financováním. Francouzská ekonomika roste pomaleji, než se očekávalo, a přestože nemá tak vážné problémy jako například Itálie, škodí jí vysoká angažovanost bank v Řecku. Snížení ratingu BNP Paribas je výsledkem revize hodnocení rizikovosti bankovního sektoru Francie, takzvaného ratingu BICRA.                                  

Ten je nyní na stupni Group 2, doposud byl na stupni Group 1, což představuje nejnižší riziko. Vedle BNP Paribas agentura hodnotila i finanční domy BPCE, Crédit Agricole, Crédit Mutuel a Société Générale. „Očekáváme v Evropě horší ekonomické vyhlídky, včetně zemí na periferii eurozóny, kde se některé francouzské banky silně angažují,“ uvedla S&P ve zprávě, z níž cituje agentura Reuters. „Předpokládáme, že kvůli obtížnějšímu prostředí a vyšším nákladům na financování se sníží i zisky,“ píše se dále.

16:9
Zdroj: ČT24

Rating padá i u španělských bank 

S&P už tento týden snížila ratingové známky deseti španělských bank, včetně největší Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Agentura se domnívá, že francouzské banky budou muset do roku 2013 zvýšit kapitál, aby jejich finanční parametry odpovídaly přísnějším požadavkům na kapitálovou přiměřenost. „Do té doby ale u ratingů klademe větší důraz na jejich nynější kapitálovou pozici, která je nevýrazná,“ uvedla agentura. 

U zbylých čtyř bank se rating nezměnil, neboť agentura očekává, že se jim od tamní vlády dostane mimořádné podpory. Výhled ratingu všech pěti hodnocených bank je v současné době stabilní.

Société Générale
Zdroj: Jacques Brinon/ČTK/AP Photo

Schäuble: banky mají mít možnost čerpat ze státních zdrojů

Evropské banky by měly mít podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla možnost čerpat i státní zdroje, pokud se to ukáže jako nezbytné pro jejich záchranu. V první řadě by se ale měly pokusit zajistit si dodatečný kapitál samy a na to by měly dostat i více času. Ministr je přesvědčen, že lídři Evropské unie přijmou na nadcházejícím summitu takové rozhodnutí, které bude pro finanční trhy přesvědčivé. Německo s Francií prý teď pracují na tom, aby vyřešily dluhovou krizi v eurozóně i doprovodné problémy, jimž čelí banky.