Země G20 se nebrání větší roli MMF, finanční injekci ale odmítly

Paříž – Ministři financí členských zemí skupiny G20 dnes v Paříži důrazně vyzvali státy eurozóny, aby vypracovaly přesvědčivý plán řešení své dluhové krize a odvrátily hrozbu globální recese. Zavázali se zároveň, že učiní vše pro to, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) měl dostatek zdrojů ke stabilizaci světového hospodářství.

Ministři v prohlášení uvedli, že „MMF musí mít zdroje dostatečné k naplnění své systémové odpovědnosti“. Podle agentury AP jde o náznak, že přední světové ekonomiky jsou připraveny podpořit větší roli MMF při řešení evropské dluhové krize. O zapojení MMF chtějí detailněji hovořit na listopadovém summitu skupiny G20 ve francouzském Cannes. Na jednání G20 podle očekávání zazněl návrh rozvojových zemí souhrnně označovaných zkratkou BRICS, tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky. Ty přišly s plánem na zvýšení základního jmění MMF, což by představovalo způsob, jak pomoci zemím, jež se potácejí v krizi.     

Někteří členové G20, včetně Spojených států, nicméně vystoupili proti takovému navýšení zdrojů MMF v zájmu řešení dluhové krize. Americký ministr financi Timothy Geithner na zasedání řekl, že MMF má podstatný arzenál finančních zdrojů, které budou „doplňovat komplexní evropskou strategii a podstatnější zapojení evropských zdrojů“. Prostředky MMF dosud kryly asi z jedné třetiny záchranné programy pro Řecko, Irsko a Portugalsko. Ministři financí se shodli na tom, že k většímu zapojení MMF dojde až poté, co eurozóna vypracuje radikálnější obranné akce na svém bruselském summitu 23. října.

Americký ministr financí Timothy Geithner:

„Podíváme-li se do světa, má MMF značné nevyužité a dostupné prostředky. Také Evropa má samozřejmě k dispozici prostředky nutné k vyřešení finančních potíží. Problémy, kterým v Evropě čelí, se řeší velice obtížně, ale je v zcela v jejich silách to zvládnout.“

Ministři přivítali kroky zaměřené na „zvýšení kapacity a pružnosti evropského záchranného fondu“. Očekávají další úsilí, které by maximalizovalo význam fondu při zvládání krizových jevů. Geithner na jednání v Paříži pochválil připravovaný akční plán eurozóny, který podle něj obsahuje „potřebné body“. Prohlásil, že od svých evropských kolegů v Paříži slyšel „povzbudivé zprávy“. Součástí evropského plánu je podle amerického ministra „podstatnější finanční obrana“ před rozšířením dluhové krize. 

Schůzka ministrů G20 byla přípravou na summit v Cannes. Do té doby by podle šéfů rozvinutých ekonomik měla mít Evropa po svém nadcházejícím summitu v Bruselu jasno v tom, jak přesně bude v řešení dluhové krize postupovat.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod