Manipuluje Čína s měnou? Americká vláda rozhodnutí odkládá

Washington – Vláda Spojených států odložila své rozhodnutí o tom, zda Čína manipuluje s kurzem domácí měny, aby získala nepoctivou obchodní výhodu. Vládní zpráva o devizové politice měla být původně zveřejněna v sobotu. Řada amerických zákonodárců již dlouhou dobu upozorňuje, že Čína drží kurz domácí měny záměrně na nízké úrovni, aby poskytla domácím výrobcům výhodu na světovém trhu.

Ministerstvo financí se rozhodlo, že zprávu představí až po sérii nadcházejících mezinárodních ekonomických schůzek. Americký Senát tento týden schválil kontroverzní zákon, jehož cílem je přimět Peking, aby umožnil posílení čínské měny. Zákon má ale nejisté vyhlídky na přijetí ve Sněmovně reprezentantů kvůli obavám z rozpoutání obchodní války s Čínou.

Zastánci navrhované legislativy tvrdí, že posílení čínské měny by snížilo deficit USA v obchodování s Čínou a vytvořilo pro Američany nová pracovní místa. Čína ale opakovaně odmítá obvinění, že je její politika zodpovědná za obchodní nerovnováhu a vysokou míru nezaměstnanosti v USA. Tvrdí, že skutečným viníkem jsou strukturální problémy americké ekonomiky.

Čína
Zdroj: ČT24