Samsung pokračuje v tažení proti prodeji iPhonu 4S

Soul – Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics se snaží zablokovat prodej nových telefonů iPhone 4S amerického konkurenta Apple v Japonsku a Austrálii. Samsung, podle kterého nový iPhone porušuje jeho patenty, učinil předběžná opatření u soudů v Tokiu a Novém Jižním Walesu.

Podle Samsungu porušuje Apple jen v Austrálii tři z jeho bezdrátových technologií nezbytných k provozu mobilních telefonů. Samsung rovněž podniká kroky, které by vedly k zákazu prodeje iPhonu 4 a iPadu 2 v Japonsku. Firma tak činí poté, co Apple „zabodoval“ s dočasným zákazem prodeje tabletů Samsung Galaxy 10.1 u protinožců.

„Jde o dominanci na trhu. Tabletový trh, o který jde především, je velmi dynamický a ukrajuje si i ze sektoru notebooků a dalších mobilních zařízení,“ říká redaktor serveru Technet.cz Jan Kužník.

Dalšími právními kroky Samsung stupňuje bitvu s Applem, který je jeho klíčovým konkurentem, ale současně také největším zákazníkem. Apple od Samsungu kupuje především čipy a obrazovky. Jihokorejská firma již tento měsíc požádala o soudní zákaz prodeje telefonů iPhone 4S ve Francii a Itálii.

iPad2 a Samsung Galaxy Tab 10.1
Zdroj: ISIFA/EPA/ROBERT VOS

Samsung cílí i proti zákazu prodeje nového iPhonu v Itálii a Francii

Samsung se snaží také zarazit prodej iPhonu 4S v Itálii a Francii, což hodlá provést v samostatných žalobách. Nový mobilní model Applu se na pultech mnoha zemí objevil už v průběhu minulého týdne. Jeho prodeje přitom trhají rekordy a počítadlo prodaných kusů překročilo čtyři miliony, tedy přibližně patnáct telefonů za vteřinu. 

Samsung

„Apple dále porušuje naše patentová práva a volně zneužívá naši technologii. Už nebudeme nečinně přihlížet, budeme vytrvale bránit naše duševní vlastnictví.“

Apple versus Samsung (zdroj: ČT24)

Válka výrobců je víceúrovňová, je do ní zapojen i HTC a Google s Androidem

V lavině žalob však nejde jen o Samsung. Apple válčí i s HTC a do sporu už zatáhl i výrobce grafických karet a Google, který vyvíjí operační systém Android. Apple tak může přes výrobce poškodit i dalšího velkého konkurenta. „Apple vede souboj v rovině Apple versus výrobci, ale ve skutečnosti je to souboj Apple a Google, protože to, co je reálně ohroženo, je operační systém Android,“ vysvětluje redaktor portálu Mobil.cz Luděk Vokáč.

Android už totiž běží v telefonech a tabletech všech výrobců kromě Applu a Nokie. Zelený robot se i díky tomu prodává dvakrát lépe než nakousnuté jablko. 

Android
Zdroj: ČT24/http://atlantistilemarble.com

Samsung, světová dvojka na trhu s mobilními telefony, a Apple vedou spory o patenty ve Spojených státech, Evropě i v Asii. Boj, ve kterém se hraje o více než 100 miliard dolarů, zahájil Apple letos v dubnu, kdy zažaloval Samsung kvůli tomu, že chytré telefony Galaxy a tablety od Samsungu údajně kopírují jeho přístroje iPhone a iPad. Obě firmy se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety, v případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou Nokii, která je nyní třetí.

Vydáno pod