Investiční pobídky mají do Česka přilákat nové mozky

Praha - Ministerstvo průmyslu chce do Česka přitáhnout velké investice. Chce přilákat zejména firmy zaměřené na pokročilé technologie a servis. Cílem je rozšířit spektrum firem, které dosáhnou na daňové výhody, pokud zakotví v tuzemsku. Investiční pobídky přicházejí v době, kdy se ve státním rozpočtu šetří každá koruna. Změny přináší novela zákona o investičních pobídkách, kterou ve středu projedná vláda.

Díky investiční pobídce státu přišla do Česka například Nošovická automobilka. Denně z ní vyjede 1 300 aut. Teď by stejnou šanci měly dostat projekty produkující myšlenky, nápady a vylepšení. Česko by tak mohlo přitáhnout velké mozky oborů budoucnosti. 

Ministerstvo průmyslu chce rovněž prodloužit dobu, kdy si mohou státem podporované projekty odepisovat slevu na dani z příjmu, z pěti na deset let. To se příliš nelíbí ministrovi financí, který naopak chce, aby bylo daňových výjimek co nejméně. 

Ondřej Jakob, mluvčí ministra financí:

„Ministr financí Miroslav Kalousek prosazuje maximální zjednodušení celého daňového systému, musí však hledat kompromis s koaliční ODS, která daňové výjimky například na stravenky nebo investiční pobídky prosazuje.“

„Jsme rádi, že ministerstvo financí ustoupilo od nápadu zrušit investiční pobídky. Pomůže to konkurenceschopnosti Česka,“ myslí si Radek Špicar, viceprezident svazu průmyslu a dopravy.

Každá investovaná koruna se osmkrát vrátí 

Podle ministerstva průmyslu nejde však jen o zvýšení konkurenceschopnosti Česka. Ve hře jsou i velké peníze. Každá koruna, kterou stát do investičních pobídek vloží, se mu podle odhadů resortu vrátí osmkrát. „Roční náklady státu by se mohly pohybovat kolem šesti miliard, ale roční výnosy by mohly dosáhnout až 53 miliard,“ tvrdí Petr Očko, ředitel sekce fondů EU. 

Zatímco zpracovatelé musí nabídnout alespoň padesátimilionovou investici, aby na pobídku dosáhli, u technologických center postačí desetimilionová. Daňové zvýhodnění dostanou, dají-li práci alespoň padesáti lidem. Novela přináší ještě jednu novinku. Mimořádně velkým projektům, o které kabinet bude stát ať už kvůli výnosnosti nebo třeba novým pracovním místům, může poslat přímou dotaci.

Technologie
Zdroj: ČT24