V New Yorku se bude dražit vzácný žlutý diamant

New York – V New Yorku dnes probíhá dražba vzácných diamantových šperků. Mezi největší atrakce patří žlutý diamant o váze 32 karátů. Odborníci kámen řadí mezi nejvzácnější svého druhu. Podle jejich odhadů by se dnes mohl vydražit za 8 milionů dolarů, tedy v přepočtu za 147 milionů korun. Do diamantové aukce putují také další šperky - třeba náramek Tutti Frutti od Cartiera z 20. let 20. století.

Dva-a-třicetikarátový žlutý diamant hruškovitého tvaru je hlavní ozdobou new-yorské dražby aukční síně Christie's. „Barva je velice živá, protože jde o ten nejsilnější odstín. Ale i ve srovnání s ostatními živými žlutými, tohle je to nejlepší, co můžete sehnat. Kdybych ho měl ohodnotit číslem od jedné do desíti, dal bych mu patnáct a to bez legrace,“ podotkl vedoucí oddělení šperků Christie's Rahul Kadakia.

Mezi nejvzácnější svého druhu tento klenot zařadili i odborníci z amerického institutu. Aukční síň čeká, že se vydraží až za 8 milionů dolarů. Zároveň doufají, že se cena přehoupne přes 203 tisíc dolarů za karát. Podobně se naposledy prodal osmnáctikarátový žlutý diamant v roce 1990 v Londýně.

V posledních letech hodnota diamantů stoupá a to i díky nestabilitě na trzích. „Kdybyste měl 8 milionů dolarů, koupil byste za ně akcie? Kdepak. Vložíte je raději něčeho stabilního a to jsou v posledních letech právě diamanty,“ radí Kadakia.

V New Yorku se bude dražit žlutý diamant (zdroj: ČT24)
Vydáno pod