Do roku 2035 bude třeba investovat 683 bilionů do energií

Paříž - Do roku 2035 se po celém světě vyšplhají nutné investice do energetických projektů až k částce 38 bilionů dolarů (zhruba 683 bilionů korun), a to pokud se má uspokojit rostoucí poptávka po energiích. Takto vysokou částku předpovídá Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která na toto téma nyní pořádá dvoudenní ministerskou schůzku.

Podle agentury IEA bude zapotřebí vynaložit zhruba deset bilionů dolarů (přibližně 180 bilionů korun) na investice do průzkumu a těžby ropy. Dalších 16,9 bilionu půjde na výrobu elektřiny, asi 9,5 bilionu dolarů pak na investice do těžby zemního plynu.

Jádro bude hrát stabilizační roli v síti, míní Hlavinka z ČEZu 

Co se českých energetických zdrojů týče, jaderná energetika bude v budoucnu hrát stabilizační roli v energetické soustavě a provozovatelé jaderných zdrojů díky tomu získají konkurenční výhodu. Alespoň se tak během konference Dny kogenerace vyjádřil ředitel Výroby společnosti ČEZ Vladimír Hlavinka. Jádro bude v příštích letech podle něj pro ČEZ klíčovým zdrojem.

„Kdo bude mít stabilní zdroje a bude je umět provozovat, až dojde uhlí a plyn, bude, řekněme, doplňkem, bude mít konkurenční výhodu,“ uvedl Hlavinka. Podle něj se budou muset provozovatelé jaderných elektráren v budoucnu vyrovnat s tlakem evropské legislativy na rozšíření a podporu obnovitelných zdrojů. Sektor také negativně ovlivní rozhodnutí Německa v budoucnu odstavit všechny své jaderné elektrárny. Provoz jaderných elektráren pak může zdražit.

Česká energetika
Zdroj: Martin Pinkas/isifa/Euro

Dodal, že i přes různé omezování bude mít jádro v energetickém mixu Evropy své místo, neboť nabízí dlouhodobé a stabilní řešení. U jaderné energetiky nejsou na místě náhlé technologické změny. „Je to běh na dlouhou trať i vzhledem k vysokým nákladům,“ prohlásil Hlavinka. Naopak obnovitelné zdroje budou v příštích letech procházet řadou technologických změn.

Vydáno pod