Vláda dala zelenou přímým dotacím pro investory

Praha – Vláda dnes schválila novelu zákona o investičních pobídkách, podle níž by strategičtí investoři mohli od státu nově dostávat také přímé dotace na své investiční projekty. Po jednání vlády to řekla vicepremiérka Karolína Peake. K návrhu ministerstva průmyslu a obchodu mělo původně výhrady ministerstvo financí, kterému se nelíbilo zachování slevy na dani pro investory.

Schválená novela také počítá s tím, že investiční pobídky by v budoucnu mohly čerpat i projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické služby. Investiční pobídky ve formě slevy na dani nyní mohou získat jen projekty orientované na výrobu. Technologická centra dříve dostávala od státu dotace ze speciálního programu.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu

„Cílem novely je přilákat do ČR firmy zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem nebo kupříkladu významná softwarová centra.“

Základní parametry investičních pobídek zůstanou i po přijetí novely zachované. Firmy budou moci dál získat až 40 procent ze svých nákladů na expanzi do ČR zpět v podobě investičních pobídek. „Maximální výše podpory je vždy přesně daná a není ji možné překročit. Ani navrhované prodloužení slevy na dani tedy nijak nezmění její maximální výši, která zůstane stejná jako doposud. Firmy ale získají větší flexibilitu při plánování svých projektů,“ uvedl Petr Očko z ministerstva průmyslu a obchodu.

Resort v novele zároveň rozšířil výčet regionů, ve kterých mohou investoři čerpat přímé dotace na vytváření nových pracovních míst a na školení a rekvalifikace zaměstnanců. Novela rovněž prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let a zvýšila podporu na tvorbu nových pracovních míst, která nyní činí 50 tisíc korun na jedno nově vytvořené pracovní místo. Novela počítá s částkou 200 tisíc korun.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Slevy na dani se nezamlouvají Kalouskovu resortu

Ministerstvo financí nesouhlasilo se změnou zákona o investičních pobídkách kvůli tomu, že je v rozporu se snahou vlády zrušit většinu daňových výjimek. Rozeslalo proto do připomínkového řízení návrh novely, která měla slevu na dani pro investory zrušit. Podle ministerstva průmyslu by ale měla být tato pobídka zachována. „Investiční pobídky jsou důležitým nástrojem vlády k povzbuzení a motivaci investorů realizovat zde své investiční záměry a i z pohledu vlivu na státní rozpočet je podpora ve formě slevy na dani efektivním řešením,“ uvedl úřad.

Hodnota investic zprostředkovaných agenturou CzechInvest loni mírně klesla na 16,25 miliardy korun z 16,9 miliardy korun v roce 2009. Počet investičních projektů se v roce 2010 naopak zvýšil na 209 z předloňských 186 a nejvíce investorů pocházelo z Česka. V roce 2009 počet investičních projektů zprostředkovaných CzechInvestem kvůli hospodářské krizi meziročně klesl o desetinu a jejich hodnota se snížila o deset miliard korun.