Nájemníci si stěžují, že levice blokuje změny občanského zákoníku

Praha – Sdružení nájemníků ČR vyjádřilo zklamaní nad tím, že levicové strany se v Parlamentu staví negativně k návrhu nového občanského zákoníku. Změny se dotknou sta tisíců lidí. V Česku je totiž nájemní každý pátý byt. Jejich majitelé zákon podpořili, mají ale i výhrady. Vadí jim třeba to, že podle návrhu zákona smějí zvyšovat nájem jen jednou ročně - za tři roky dohromady maximálně o pětinu. Nájemník navíc už nebude potřebovat souhlas k tomu, aby část bytu, ve kterém žije, pronajal někomu dalšímu. Komentář k předloze, která se má schvalovat na říjnové schůzi sněmovny, dnes na tiskové konferenci poskytl dlouholetý přední představitel sdružení a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček.

„Nový občanský zákoník přes všechny vady a nedostatky přináší podstatně větší komfort občanům v jejich právech a povinnostech,“ uvedl Křeček. Pokrokem je podle něj například ustanovení, že nájemník si do bytu, v němž bydlí, bude moci vzít podnájemníka, ovšem bez souhlasu majitele domu.

„My jako majitelé domů nemáme žádný problém s tím, když slušný nájemník, který je v sociální nouzi, si přizve někoho do podnájmu. Ale je to zcela zhoubné zařízení zejména pro obce na severu Čech,“ myslí si předseda správní rady Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) Tomislav Šimeček.

Stanislav Křeček, předseda Sdružení nájemníků ČR a poslanec za ČSSD

„Dnes je situace taková, že pronajímatel bude moct dát žalobu na zvýšení nájemného, ale soud není ničím vázán. To je situace, která není nikde v Evropě.“

Podle návrhu zákoníku není nutný souhlas majitele s chovem zvířat nájemníka

Návrh nového občanského zákoníku přejímá i novinky, které budou platit v bydlení od listopadu. Jde například o povinnost nájemníka sdělit majiteli, kdo případně může zpřístupnit byt při dlouhodobé nepřítomnosti nájemce. Předloha také výslovně uvede, že nájemníci mohou v bytě chovat zvířata bez majitelova souhlasu. Budou ale muset zaplatit případné náklady, které by tím vznikly.

Podle návrhu by majitelé měli mít možnost navrhovat zvýšení nájemného v bytech jednou za rok a jen do výše, která nepřekročí 20 procent za tři roky. „Je to zhruba sedm procent ročně a to je částka, která je dostatečná,“ míní Křeček. V současnosti nemají návrhy na růst nájemného podle něj žádná omezení a soudy je mohou v případě sporů zvažovat volně.

Opozice má proti předloze výhrady

Opozice se však proti předloze ohradila. Například sociální demokraté změny navržené výborem podpoří, zákon jako celek ale nikoli. „Stále se nedokážeme ztotožnit s pojetím zákona na zásadě diskontinuity, tedy co největší odlišnosti od toho, co teď známe,“ uvedl nedávno Křečkův stranický kolega Jeroným Tejc. Předloha bude podle něho znamenat například to, že nebude možné řadu let předjímat výsledky soudních sporů. Podle dnešního vyjádření Křečka mají ale podobné obavy jen „akademický“ charakter. KSČM neuspěla při prvním sněmovním čtení s návrhem na zamítnutí kodexu ani s návrhem na jeho vrácení k přepracování.

Občanský zákoník nově upravuje tři základní okruhy – rodinu, vlastnictví a smlouvy. Podle předkladatelů bude kodex znamenat rozchod s komunistickým právem. V současnosti v Česku platí mnohokrát novelizovaný zákoník z roku 1964.