Samsung představil Galaxy Nexus s nejnovější verzí Androidu

Hongkong/Soul - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics dnes představil první chytrý telefon založený na nejnovější verzi operačního systému Android. Ta kombinuje software užívaný v telefonech a počítačových tabletech. Firma tak stupňuje konkurenční boj s americkým rivalem Apple. Telefon s názvem Galaxy Nexus vstoupí na trh v listopadu.

Samsung přístroj představil v Hongkongu společně s firmou Google, která vyrábí operační systém Android. Samsung chtěl původně nový telefon předvést již minulý týden v San Diegu, prezentaci však odložil kvůli úmrtí spoluzakladatele konkurenční společnosti Apple Steva Jobse.

Nejnovější verze operačního systému Android s názvem Ice Cream Sandwich má kombinovat platformy pro tablety a chytré telefony, což by k Androidu mohlo přilákat více vývojářů aplikací i spotřebitelů. Pro Android zatím existuje méně aplikací a her než pro produkty Applu.

Samsung Galaxy Nexus
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

Konkurenční boj mezi Samsungem a Applem pokračuje

Samsung je největším prodejcem telefonů se systémem Android na světě a současně největším konkurentem společnosti Apple, která slaví velké úspěchy se svými telefony iPhone. Apple tento měsíc zahájil prodej nového modelu iPhone 4S, jehož prodej během tří dnů dosáhl rekordních více než čtyř milionů kusů.

Mezi firmami Samsung a Apple nyní zuří právní bitva, ve které se obě strany navzájem obviňují z porušování patentů. Boj zahájil Apple letos v dubnu, kdy zažaloval Samsung kvůli tomu, že chytré telefony Galaxy a tablety od Samsungu údajně kopírují jeho přístroje iPhone a iPad. 

Obě firmy se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety. V případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou společnost Nokia, která je nyní třetí.