Firma Kit Digital úspěšně přesídlila do Česka

Praha - Technologická firma Kit Digital nedávno dokončila přesun centrály do České republiky. Dodává například software pro správu internetového videoobsahu. V Česku sídlí jako jediná firma, jejíž akcie se obchodují na největší americké technologické burze Nasdaq. Na začátku minulého roku vstoupila i na burzu českou.

Relativně nízké daně, transparentnost, kvalitní pracovní síla a poloha ve středu Evropy patří mezi důvody, proč americká firma postupně přesunula ústředí z 5. avenue v centru New Yorku do České republiky na pražskou Pankrác. „Samozřejmě jsou věci, se kterými máme problém, jako například pracovní právo nebo určité legislativní bariéry, pokud si sem chceme přivést experty ze zahraničí, ale obecně je to úžasné místo,“ prohlásil generální ředitel Kit Digital Kaleil Isaza Tuzman. 

Původně dubajská společnost má v Česku nejen sídlo, ale i kótované akcie. Na tuzemské pražské burze je zatím nováčkem - kratší dobu je tu pouze Fortuna. Růst akcií firmě vydržel jen nějaký čas, od začátku letošního roku jejich hodnota prakticky stále klesá. „Jsme na skoro stejné úrovni, při které jsme vstupovali. Ostatní společnosti na tom nejsou o nic líp, takže myslím, že jsme na tom dobře. To ale nestačí. Chceme, aby naše hodnota vzrostla mnohem výš,“ konstatoval Tuzman.

Kit Digital
Zdroj: ČT24

Podle analytika Cyrrusu Ondřeje Moravanského firmě sice výrazně rostou tržby, ale to se děje především prostřednictvím akvizic. „Ty firma realizuje právě emisí nových akcií, to znamená, ředí se tam akciový kapitál,“ podotkl Moravanský. V minulém roce společnost utržila přes 100 milionů dolarů. Tržby se v posledních letech každý rok zdvojnásobují. I přesto ale Kit Digital nedosahuje zisku.

Firma Kit Digital přesunula centrálu do ČR (zdroj: ČT24)