Končí další česká cestovka - Company Diamond Wind

Praha - Cestovní kancelář Company Diamond Wind, která už minulý měsíc zrušila zájezdy více než 60 turistům, vyhlásila úpadek. Uvedl to dnes mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Kancelář nemá žádné klienty v zahraničí, ale 80 lidí u ní má zakoupené zájezdy v hodnotě 1,5 milionu korun. Company Diamond Wind je již šestou českou cestovní kanceláří, která letos zkrachovala.

27. září se více než 60 klientů cestovní kanceláře Company Diamond Wind chystalo na dovolenou do Turecka. Na letišti na ně ale čekal šok. Cestovní kancelář nezakoupila letenky. Zástupce Company Diamond Wind tehdy tvrdil, že chyba nastala na turecké straně. Ta prý nezajistila slíbený servis, a proto se cestovka rozhodla zájezd zrušit. „Cestovní kancelář tehdy klientům slíbila, že jim všem do týdne vrátí peníze za neuskutečněné zájezdy, což však dosud nesplnila,“ upozornil Okamura.

Dalších 80 lidí má zakoupené zájezdy u cestovky nyní. Ani ti už na ně ale neodletí. O peníze by ale přijít neměli. Kancelář byla pojištěna proti úpadku na částku 4,5 milionu u pojišťovny Generali, která nyní klientům jejich neuskutečněné zájezdy proplatí. Zákonná lhůta pro vyplacení peněz je půl roku. „Všem postiženým klientům doporučuji, aby se obratem nahlásili na pojišťovnu se svým nárokem,“ doporučil Okamura.

To potvrdila i Generali. „Podle našich informací podá tato cestovní kancelář v nejbližší době návrh na insolvenční řízení. Na její zájezdy zakoupené k tomuto datu se vztahuje uzavřené pojištění u pojišťovny Generali,“ uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger. „Klienti kanceláře, kteří ještě na dovolenou neodletěli, mohou nárokovat své oprávněné požadavky prostřednictvím naší asistenční služby,“ dodal.

Company Diamond Wind patří mezi malé cestovní kanceláře, která ročně odbaví přibližně 2 tisíce klientů. Firma byla založena v roce 1999 jako incomingová cestovní agentura. V závěru roku 2006 rozšířila působnost v rámci domácího trhu a získala oprávnění na provozování cestovní kanceláře.

Letos se do potíží kromě Company Diamond Wind dostalo dalších pět cestovních kanceláří - CK Karma tour, CK Pressburg, CK Parkam holidays, CK Via Vera a CK Viva Monde.