Vánoční stromky podraží, upozorňují pěstitelé

Praha - Vánoční stromky budou letos zhruba o 10 procent dražší než loni, tvrdí to místopředseda představenstva Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Ceny stromků, jejichž prodej začne tradičně začátkem prosince, se budou jako obvykle v jednotlivých regionech lišit. Stromků by měl být na trhu dostatek.

V nejprodávanější kategorii stromků od 150 do 220 centimetrů výšky by se ceny měly pohybovat od 300 korun u smrku ztepilého a borovice lesní po 550 a více u jedle kavkazské, která je přes svou vyšší cenu spolu se smrkem pichlavým v současnosti nejprodávanějším druhem stromku v České republice.

Kvůli mrazům na konci jara a zvyšující se poptávce po stromcích v celé Evropě nelze podle Valdmana očekávat nadbytek stromků, přesto prý nehrozí, že by jich byl na trhu nedostatek. Pěstitelé stromků loni nezaznamenali výraznější vliv ekonomické krize na chování Čechů při nákupu stromků, obdobnou situaci očekávají i letos. „Lidé si chtějí po celoročním spoření a utahování opasků užít alespoň Vánoce,“ míní Valdman.

„Celková průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků se dlouhodobě odhaduje na zhruba jeden milion kusů,“ dodal. Češi podle něj stále více kupují stromky pěstované na plantážích, neboť jsou kvalitnější než nařezané v lese.

Stále oblíbenější jsou také stromky v takzvaných kontejnerech. Mnoho lidí nakupuje takovéto stromky s tím, že si je později vysadí na zahradě. „Udržet vánoční stromek v kontejneru do jara je ale velmi náročné a pouze malé procento takto vysazených stromků na jaře zakoření a ujme se,“ podotkl Valdman. Stromky se prý v nádobách prodávají spíše proto, aby dlouho v bytě vydržely v dobrém stavu.

Vydáno pod