Trichet: Dluhová krize vyžaduje okamžitou reakci

Frankfurt - Dluhová krize v eurozóně vyžaduje v nadcházejících dnech okamžitou reakci. Na svém rozlučkovém večírku ve Frankfurtu to řekl odcházející prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

Trichet se dnes v sídle ECB loučil se spolupracovníky a s lidmi, s nimiž během posledních osmi let přicházel často pracovně do styku. Byli to hlavně šéfové dalších centrálních bank nebo vlád, ministři financí, ale i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Dluhová krize ale rozlučkový večírek zcela zastínila.

Trichet řekl, že zatímco přítomnost volá po okamžité akci, budoucnost potřebuje vizi, tedy jasný směr. Jako velký milovník poezie si k tomu šéf ECB vypůjčil citát německého básníka, prozaika a dramatika Johanna Wolfganga von Goetha. „Nestačí vědět. Nestačí chtít. Je třeba konat,“ řekl Trichet.

Do Frankfurtu přijel i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, aby se pokusil o průlom v jednání o úloze Evropského fondu finanční stability (EFSF). Setkat se má s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ministry financí Německa a Francie i s šéfkou MMF.

Trichet: Musíme posílit kapacitu EFSF

Situaci bude řešit i nedělní summit EU, který by se měl zabývat i posílením kapitálu bank. Především pak těch, které mají v portfoliích větší objem dluhopisů zadlužených zemí eurozóny. Těmto bankám hrozí i největší problémy v případě, že Řecko odepíše značnou část dluhů. Mezi Francií a Německem se teď vedou spory o to, zda může mít záchranný fond EFSF bankovní licenci. Francie tvrdí, že v takovém případě by fond byl schopen efektivněji fungovat.

„Teď je nutné vyjasnit, jakým způsobem krizi řešit ve třech dimenzích: jednak musíme posílit kapacitu EFSF, abychom zajistili finanční stabilitu, dále musíme posílit bilanci evropských bank a pak také vypracovat vhodné řešení, jak ve střednědobém výhledu vyřešit situaci Řecka,“ vyjmenoval tři hlavní úkoly Trichet.

Trichet je prezidentem ECB od listopadu 2003. V čele centrální banky vystřídal Nizozemce Wima Duisenberga, který byl vůbec prvním prezidentem ECB od jejího vzniku v roce 1999. Tricheta nyní ve funkci vystřídá italský bankéř Mario Draghi.