Na vyplácení pojištění se nevztahuje zákon o praní špinavých peněz

Praha - Vyplácení peněz z pojištění není klasickým obchodem, a proto se v ČR na takové transakce nevztahují zákony bránící před praním špinavých peněz. Nejvyšší soud tak rozhodl spor, ve kterém šlo o více než tři miliony korun ze zákonného pojištění za nehodu. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

V Česku jsou u plateb nad 15 tisíc eur (zhruba 375 tisíc Kč) stanoveny přísné podmínky kontroly. Firmy a úřady musí poskytnout informace o účelu a pohybu peněz. Při vyplácení peněz z pojištění ale nyní lidé a organizace nemusí tyto podmínky plnit.

O peníze z pojištění v souvislosti s praním špinavých peněz se přely Všeobecná zdravotní pojišťovna a ČSOB pojišťovna, která odmítala šest měsíců vyplatit VZP přes tři miliony ze zákonného pojištění řidiče auta, který způsobil nehodu. Dle ČSOB totiž VZP neposkytla potřebnou identifikaci, kterou zákon o praní špinavých peněz požaduje.

Soudy ale nařídily peníze vyplatit, a to včetně úroků za celou dobu, po kterou ČSOB pojišťovna odmítala peníze poslat. Soudy uznaly, že VZP má na peníze právo, neboť se na ně z pojištění vztahuje výjimka z boje proti praní špinavých peněz. ČSOB se poté obrátila na Nejvyšší soud. Ten rozhodl, že na peníze z pojištění se zákon o praní špinavých peněz nevztahuje.

„Výplata pojistného plnění poškozenému, respektive zdravotní pojišťovně, která vynaložila náklady na léčbu poškozeného, není obchodem ve smyslu zákona proti praní špinavých peněz,“ rozhodl soud.

Soudci sice potvrdili, že pojišťovna má jako bankovní instituce povinnost zjišťovat, kam peníze odcházejí a co se s nimi stane, ale existuje několik výjimek, kterých se to netýká. A jednou z nich je vyplácení pojištění. Stát v boji proti praní špinavých peněz přitvrdil. Finanční analytický útvar ministerstva financí už letos zablokoval obchody a transakce za půl miliardy korun a podal na 193 trestních oznámení.