Evropská komise si chce posvítit na finanční trhy

Brusel – Evropská komise chce v reakci na finanční krizi i rozvoj technologií dál zpřísnit dohled nad finančními trhy. Dle Evropské komise je cílem bojovat s manipulacemi a zvýšit ochranu investorů. Podle agentury Reuters by nová pravidla měla sektor přijít ročně na 312 až 586 milionů eur (až 14,6 miliardy korun).

Ze strany Bruselu jde o reakci na obrovské změny, kterými finanční trhy v poslední době prošly. Díky technologickému rozvoji se objevily nové produkty i způsoby obchodování. Kvůli finanční krizi se zase ukázala potřeba zvýšit transparentnost a dohled nad trhy. Komise mimo jiné navrhuje, aby současná pravidla týkající se transparentnosti byla rozšířena i na dluhopisy, komodity či deriváty. Přímo regulováno by mělo být nově i superrychlé obchodování prováděné počítačem, při němž jsou využívány algoritmy.

Větší kontrola finančních trhů je dle eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera nutná

„Finanční trhy mají sloužit reálné ekonomice, ne naopak. Trhy se v posledních letech změnily a naše právní předpisy musí s těmito změnami udržet tempo.“

„Současná krize je pochmurným připomenutím toho, jaké míry složitosti a neprůhlednosti dosáhly některé finanční činnosti a produkty. To se musí změnit. Dnešní návrhy povedou k lepším, bezpečnějším a otevřenějším finančním trhům.“

Dozorové orgány by tak měly získat nové pravomoci. Díky nim bude možné za jistých podmínek zakázat nějaké produkty nebo nabízené služby kvůli ochraně investorů a zákazníků či kvůli ochraně stability finančního trhu. Mimo jiné by se měly zpřísnit i tresty pro obchodníky, kteří manipulují s trhy.

Cílem návrhu Evropské komise je, aby v celé unii platily trestněprávní sankce za obchodování s využitím důvěrných informací nebo za manipulace s trhy, při nichž se šíří zavádějící či lživé informace. Doposud totiž mezi státy EU v tomto směru panují výrazné rozdíly. Od zemí EU návrhy chtějí, aby trestněprávní sankce ukládaly už za navádění ke zneužívání trhu či napomáhání k tomu, a dokonce i za pokus o takovýto přečin.

„V dnešních časech je podstatné, aby občané znovu získali důvěru v naše trhy,“ řekla eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.

O návrzích reformy nyní budou jednat členské země a Evropský parlament, přičemž souhlas obou je nutný k jejich prosazení do praxe. Podobné diskuse probíhají i v ostatních hlavních světových finančních centrech.