Libyjskou ekonomiku čekají krušné časy

Syrta – Smrt libyjského diktátora Muammara Kaddáfího je sice nejen pro povstalce důležitý moment, ale obnově poničené libyjské ekonomiky nijak zásadně nepomůže. Hospodářství se totiž rozjíždí pozvolna už měsíce, hned od pádu Kaddáfího vlády. Úkoly pro Národní prozatímní radu se navíc nakupily. Nejprve se chce finančně vyrovnat s těmi, kdo v boji o Libyii přišli o život nebo byli zraněni.

„Život bude nesmírně těžký pro ty, kdo mají jako já z bojů trvalé následky. Nebudeme moct pracovat,“ uvádí zraněný voják Mohamed. Země navíc musí obnovit fungování státního aparátu a infrastrukturu a také zajistit bezpečnost. Během měsíce by pak měla předat moc nad Libyí jiné prozatímní vládě, která zemi dovede k volbám. 

Karol Piovarcsy, ředitel pražské pobočky Saxo Bank

„Smrt Kaddáfího a oslabení pozic bude určitě dobrý signál pro byznys a pro rozvoj Libye, hlavně proto, že Libye má hodně nerostných surovin - ropy a dalších.“ 

„Opravdová zkouška ale přijde teprve při rozdělování libyjského ropného bohatství a odzbrojování milicí,“ myslí si expert na mezinárodní bezpečnost Šašank Joši. Libyjská ekonomika, která se tradičně opírá o příjmy z ropy, se přitom už dala znovu do pohybu. 

V zemi se zatím vytěží 350 tisíc barelů ropy denně, na předválečnou úroveň by se těžba měla vrátit koncem příštího roku. „Snažíme se, jak jen to jde, abychom obnovili produkci a provoz našich rafinérií, a to s minimálními ztrátami a chybami,“ uvádí dělník pracující na ropném poli Amal. 

Evropské firmy se snaží využít příležitost

Podle ředitele pražské pobočky Saxo Bank Karola Piovarcsyho ustálení situace potrvá, ale už nyní se italské firmy a jiné evropské firmy snaží rychle etablovat na místním trhu, zejména s energiemi. 

Země má největší zásoby ropy v Africe, přičemž většina se před válkou vyvážela do Evropy. Evropské země i Čína se ale bojí, že po pádu režimu v Libyi ztratí přístup k tamní ropě. Není totiž jasné, jestli budou dál platit kontrakty, které byly podepsány před pokusem o svržení Muammara Kaddáfího.

Libyjská ekonomika (zdroj: ČT24)