V naději na dohodu EU americké akcie silně rostly

New York  - Americké akcie zakončily týden silným růstem. Jeho širší index vystoupil nejvýše za více než dva měsíce. Stalo se tak před nedělním summitem Evropské unie, kdy na trhu opět převládly naděje, že se evropští politici dohodnou na plánu řešení dluhové krize eurozóny. K růstu přispěly i příznivé výsledky průmyslových firem.

Dnes jednali o plánu řešení krize ministři financí eurozóny a v neděli budou o návrzích diskutovat šéfové vlád. Do středy, kdy se koná další schůzka, by měli politici vyřešit spory o roli záchranného fondu EFSF, oddlužení Řecka a rekapitalizaci bank a předložit komplexní plán.

„Tak určitě, trh ovlivňuje celá ta věc s Evropou a naděje na nějaké řešení,“ řekl Terry Morris z investiční společnosti National Penn Investors Trust Company. Obavy z dopadů evropské dluhové krize na světovou ekonomiku jsou v posledních týdnech a měsících hlavním faktorem, který otřásá globálními trhy.

Dow Jonesův index zakončil obchodování růstem o 2,31 procenta na 11.808,79 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,9 procenta a index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,49 procenta na 2637,46 bodu.

Dow Jones za týden posílil o 1,3 procenta a zaznamenal první čtyřtýdeí sérii růstu od letošního ledna. S&P 500 stoupl o 1,1 procenta a rostl třetí týden po sobě. Trh Nasdaq naopak v silně kolísavém obchodování klesl o 1,1 procenta.

Akciový trh podpořily i výsledky amerických průmyslových firem v čele s Honeywell International, jejíž kurz vzrostl o pět procent. Index průmyslového sektoru S&P Industrials posílil o 1,2 procenta.

Dolar ale oslabuje

Dolar dnes výrazně klesal a k jenu se propadl na nové rekordní minimum. Oslabil jej přesun investorů k rizikovějším aktivům vyvolaný nadějemi na řešení krize v eurozóně a pověsti o nových stimulačních krocích centrální banky USA. Euro však oslabilo vůči jiným předním světovým měnám, protože trh stále není přesvědčen, že se Evropa bude schopna brzy dohodnout na způsobu řešení dluhové krize.

Dolar vůči jenu ke konci newyorského obchodování oslabil o jedno procento na 76,09 JPY a během dne se propadl až na rekordní minimum 75,78 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,3850 USD, k jenu však kleslo o 0,4 procenta na 105,40 JPY.